Tăriceanu iniţiază a treia suspendare a lui Traian Băsescu

Traian Basescu

Fostul premier al României, Călin Popescu-Tăriceanu a iniţiat a treia suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. Referendumul ar avea loc în ziua primului tur al alegerilor prezidenţiale, pe 2 noiembrie, cu o lună înainte ca preşedintelui să i se încheie cel de-al doilea mandat.
Tăriceanu a pregătit şi un rechizitoriu la adresa lui Băsescu. Printre acuzele aduse şefului statului se numără: declaraţia Parlamentului prin care i se cerea demisia lui Băsescu pentru implicarea frateui său, Mircea Băsescu, în scandalul Bercea Mondial; întâlnirea liderilor PMP cu Traian Băsescu; presupusa încercare a preşedintelui de a schimba desemnarea Corinei Creţu pe postul de comisar european cu Dacian Cioloş.
Potrivit Legii referendumului, propunerea de suspendare a şefului statului poate fi făcută de o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor, propunere care trebuie votată în plenul reunit al Parlamentului. În cazul de faţă este nevoie de 234 de voturi. Votul majorităţi poată să aibă loc numai după ce s-a primit avizul Curţii Constituţionale.
Dacă preşedintele ajunge să fie suspendat, în 30 de zile se organizează referendum pentru demitere. Pentru ca preşedintele să fie demis este nevoie de 50%+1 din voturi din numărul celor prezenţi la urne.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.