S-a semnat protocolul de intenție privind înfrățirea județului Satu Mare cu raionul Vinogradov

DSC_1741

DSC_1751

DSC_1769

În perioada 27-28 august, o delegație, în frunte cu președintele Consiliului Județean (CJ) Satu Mare, Adrian Ștef, a efectuat o vizită în raioanele Vinogradov și Hust din regiunea Zakarpatia (Ucraina) în vederea inițierii unui proiect de înfrățire între aceste două raioane și județul Satu Mare. Din delegația sătmăreană au mai făcut parte: Felician Pop și George Negrea din partea Centrului de Creație Satu Mare, directorul adjunct al Bibliotecii Județene Satu Mare, Robert Laszlo și Liuba Horvat din partea Muzeului Județean.
La Vinogradov delegația sătmăreană a fost primită de președintele administrației raionale, Vitali Liubka, Sviatoslav Gal, președintele Departamentului de Turism și Integrare și Vasile Iuhas, șeful Departamentului de Cultură și Tradiție. De asemenea, au fost prezenți, primarii Ivan Haiduc din Hija și Vasile Ivașcu din Cerna, promotorii acestor relații de colaborare.
Într-un cadru festiv, care a avut loc la Biblioteca Raională din Vinogradov, cei doi președinți au semnat un protocol de intenție privind înfrățirea dintre raionul Vinogradov și județul Satu Mare.
Acest document deschide perspective reale de cooperare economică, culturală turistică și educațională între cele două entități administrative.
Președintele Vitali Liubka și-a exprimat satisfacția, declarând că aceasta este prima vizită a unui președinte de Consiliu Județean sătmărean la Vinogradov și nutrește speranța că această colaborare va fi extrem de utilă pentru implementarea proiectelor europene care vor viza Ucraina în viitorul apropiat.
Adrian Ștef a subliniat importanța unei reforme administrative urgente în Ucraina pentru că pe fondul descentralizării, activitatea administrativă ar deveni mult mai flexibilă și mai eficientă. Semnarea acestui document este primul pas concret în vederea adoptării hotărârii de înfrățire, de către fiecare administrație.
Delegația sătmăreană a efectuat apoi o scurtă vizită prin raion, la stațiunea balneo-climaterică Vinogradovo, în orașul Korolevo precum și la Hija, unde a fost vizitat fostul punct de trecere a frontierei spre România, închis în 2004. Actualmente, autoritațile caută soluții privind redeschidera acestul punct de frontieră, fapt care ar duce la revigorarea vieții economice și sociale din zonă.
Președintele Ștef a promis că va face demersurile necesare în România, cerând același lucru și președintelui Liubka, pentru urgentarea realizării acestui proiect.
În 28 august a avut loc o întâlnire la Hust cu președintele administrației raionale Vasile Hubal, în cadrul căreia s-a pus la punct calendarul principalelor acțiuni care vizează semnarea unui protocol similar și cu raionul vecin, Hust.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.