Doi supravieţuitori ai lagărelor morţii de la Auschwitz vin la Satu Mare

Leslie-(Lazar)-Kleinman

Doi supravieţuitori ai lagărelor morţii de la Auschwitz-Birchenau, Leslie Kleinman (originar din Ambud), respectiv Erwin Farkas (originar din Păuleşti), se vor întâlni marţi, 15 iulie la Sinagoga din Satu Mare cu toţi cei interesaţi de istoria Holocaustului evreilor din nord-vestul Transilvaniei. Evenimentul va avea loc cu începere de la ora 18.00, în cadrul unui proiect intitulat „Marking Jewish Satmar”, iniţiat de Organizaţia “SamStudia” şi desfăşurat cu sprijinul Comunităţii evreilor din Satu Mare.

Prima parte a acestui proiect a avut loc în perioada 5-10 mai și a adunat opt tineri sătmăreni vorbitori de limba germană și engleză, care au participat, timp de o saptămână, în Germania, la Centrul de Studii “Max Mannheimer” din Dachau, la workshop-uri, prezentări și discuții interactive în cadrul proiectului. Proiectul l-a avut ca invitat pe Leslie (Lazar) Kleinman (85 de ani), originar din Satu Mare (Ambud), în calitate de martor al persecutării evreilor în cel de-al Doilea Război Mondial. Leslie a fost deportat la Auschwitz și a supraviețuit. Timpul petrecut alături de el a fost plin de învățături și discuții interesante despre Sătmarul de acum 70 de ani, dar și despre trăirile sale și pierderile pe care le-a suferit. Despre Leslie puteți afla mai multe, accesând www.lesliekleinman.com.

Cea de-a doua parte a proiectului are loc în perioada 12-17 iulie, în Satu Mare.

Această etapă a proiectului, rezervată vizitei în Satu Mare, presupune explorarea istoriei evreilor și a Holocaustului, printr-un tur al orașului și o serie de vizite, la Ambud și Păulești, locurile natale ale lui Leslie Kleinman și a lui Erwin Farkas, vizitarea cimitirului evreiesc din Satu Mare, dar și al Sinagogii de pe strada Decebal.

Marți, 15 iulie, la ora 18.00, în Sinagoga de pe strada Decebal, va avea loc o discuție deschisă (în limba engleză), cu cei doi supraviețuitori, originari din Satu Mare. La întâlnire sunt invitați toți cetățenii Sătmarului, aceștia având ocazia să înțeleagă mai bine istoria comunității evreiești din oraşul nostru. Tot atunci va avea loc și vernisajul expoziției ce surprinde aspecte din viața celor doi supraviețuitori, precum și o prelegere și o prezentare de carte, susținută de Anna Andlauer, istoric și scriitor, autoarea lucrării “The Rage to Live”.

La eveniment vor mai participa: Nina Ritz – reprezentantul conducerii Institutului de Studii “Max Mannheimer” din Dachau și Nina Rabuza – coordonatorul departamentului pedagogic al aceluiași institut.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.