„Pierdere, suferinţă şi împăcare” este tema lunii iulie în cadrul „Serilor Pozitive” organizate la Satu Mare. Evenimentul se va desfăşura în data de 22 iulie, în intervalul orar 18.00-20.00, la Asociaţia „Consult Scolari” situată pe strada Aurel Vlaicu, nr. 151 din Satu Mare. Invitata serii este Andrea Romaniuc, psihoterapeut adlerian.
„Îndrăznește să privești toate ale vieții ca o mare aventură …” (Barbara Lewis Marco).
Când am primit invitația de a susține „Seara Pozitivă” din luna iulie, m-am gândit să abordez o temă atractivă … apoi am trecut la o tema frumoasă … apoi m-am gândit: care ar fi o temă UTILĂ pentru oameni? Mi-a venit instantaneu în minte tema „Pierderii, suferinței și împăcării”. Nu pare cea mai pozitivă temă … cu toate că realitatea o face prezentă în viețile noastre. Ce face ca aceste cuvinte să aibă loc într-o seară POZITIVĂ? Vă aștept cu drag să aflați răspunsul. Aduceți cu voi un instrument de scris, întrebări în temă din zona personală sau generală, disponibilitate de a lucra discret și elegant cu voi înșivă, de a participa la o discuție preponderent interactivă și un suport în care să duceți cu voi niscaiva materiale de citit la pauza de cafea.
Kirwin spunea în 2005 că “doliul este procesul intern de a fi pierdut o persoană semnificativă, suferința este răspunsul individual la pierdere, jelirea este exprimarea externă sau expresia publică a pierderii”. Este un firesc al vieții, așa cum există un firesc în trăirile care ne însoțesc în aceste situații. Pe lângă răspunsul la întrebarea anterioară, vom discuta despre semnificațiile cuvintelor din temă, cum să ne auto-ajutăm dar și cum să le fim de folos celor care trec prin asemenea momente, cum să învățăm copiii să gestioneze pierderea și suferința, orice ar însemna aceasta, de la a pierde jucăria preferată, la a rămâne fără câinele favorit, mutări, divorț, boli grave, deces, etc.
Sunt Andrea Romaniuc, psihoterapeut adlerian. Părinții mei au întrevăzut un potențial pedagogic prin urmare mi-au ghidat pașii înspre Liceul Pedagogic și mai apoi mi-au încurajat și susținut decizia de a studia psihologia la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, unde recunosc că mi-a rămas o mare parte din suflet. Mi-au oferit un frate ca să învăț să împart lumea cea largă, dragostea și atenția lor necondiționată cu cineva. El mi-a „vegheat” cum numai frații mai mici o pot face, alegerea jumătății semnificative, însoțitorul meu prin această viață cu care împart și bune și grele. Mă gândesc și la bunicii mei care mi-au așternut o copilărie de basm, colegii care m-au învăţat ideea de echipă și prietenii mei puțini dar foarte adevărați care încă îmi tolerează absențele datorită multor studii pe care aleg să le urmez, întrucât consider că nici eu nu aș accesa niciodată un specialist, fie de trup fie de suflet, care s-a oprit din învățat. Aceștia sunt oamenii mei la care mi se îndreaptă gândul atunci când mă înfrunt cu o pierdere, când am nevoie să îmi audă cineva suferința și când, în ciuda studiilor, nu găsesc ușor calea spre împăcare. Fiecare din ei au experimentat pierdere, suferință și au ajuns la o rezoluție … s-au împăcat în primul rând cu ei înșiși. Le mulţumesc lor și tuturor pe care i-am cunoscut în această viață pentru toate momentele încurajatoare!
Înscrieri pentru „Seara Pozitivă” din luna iulie se pot face aici: http://schimbarepozitiva.ro/pierdere-suferin-i-mp-care/
La sfârşitul întâlnirii, participanţii sunt invitaţi să lase o DONAŢIE. Donația minimă recomandată este de 20 lei, pentru acoperirea costurilor de organizare. Însă, nu lăsaţi ca banii să vă împiedice să veniţi la aceste seri. Setaţi-vă intenția și toate se vor aranja pentru dumneavoastră.
Persoana de contact este Delia Danea – Psiholog&Trainer, coordonator proiect „Seri Pozitive” Satu Mare, telefon 0745 – 612899, e-mail: contact@viata-un-dar.ro
Proiectul „Seri Pozitive” este iniţiat de Asociaţia „Schimbare Pozitivă” din Cluj cu scopul de a crea un cadru de întâlnire şi împărtăşire de informaţii pe teme bine definite conduse de oameni cu experienţă. Participând la astfel de întâlniri puteţi găsi soluții la problemele care vă frământă, puteţi socializa şi cunoaște oameni noi sau chiar lega prietenii. Întâlnirile din Satu Mare sunt conduse de către Delia Danea – psiholog şi trainer, iar invitaţii sunt oameni din comunitate care vă pot inspira să faceţi schimbări pozitive în vieţile dumneavoastră.