În perioada 23-27 iunie, Satu Mare este gazda unei tabere internaţionale şi a unui festival de cultură şi tradiţii din zona transfontalieră la care participă 80 de persoane din cadrul a cinci organizaţii neguvernamentale care lucrează cu tineri aflaţi în dificultate din România, Ungaria şi Ucraina. Evenimentul reprezintă punctul culminant al proiectului „Pod Cultural Transfrontalier Pentru Incluziune Socială” şi este finanţat de Uniunea Europeană.
Programul taberei se bazează pe activităţi comune din domeniul artelor expresive (cântec, pictură, teatru, ateliere de creaţie manuală), activităţi de animaţie socio-educativă, jocuri şi sport. De asemenea, sub îndrumarea localnicilor care au rolul de ghizi, participanţii vizitează diferite obiective reprezentative din Satu Mare, descoperind aspecte interesante cu privire la istoria şi tradiţiile acestor locuri.
O parte importantă a programului zilnic este dedicată ultimelor repetiţii ale spectacolelor ce vor fi prezentate în cadrul festivalului ce urmează să aibă loc în ultimele două zile ale taberei, iar tinerii lucrează de zor la o serie de surprize pe care le vor oferi în dar spectatorilor care acceptă invitaţia la acest eveniment.
Festivalul cuprinde un total de şase reprezentaţii artistice, câte una creată de către fiecare din cele cinci grupuri de tineri participanţi, având rolul de a pune în valoare elementele de tradiţie culturală din zona transfrontalieră specifice diferitelor popoare şi etnii (română, maghiară, urcrainiană şi romă) care convieţuiesc aici şi un al şaselea moment artistic construit în comun de către beneficiarii Asociaţiei „Stea” şi cei ai Fundaţiei „Down” Carei cu scopul de a combate discriminarea grupurilor vulnerabile şi a promova incluziunea socială.
Spectacolele vor avea loc în sala festivă a Liceului Teologic Romano Catolic „Hám János” din Satu Mare, situată pe strada 1 Decembrie 1918, nr. 2, după următorul program: joi, 26 iunie de la ora 17.00 iar vineri, 27 iunie de la ora 16.00.
Acest proiect este derulat de către Centrul de Resurse CREST în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Educaţie, Dezvoltare Durabilă şi Incluziune Socială (CREDDIS), Asociaţia „Stea” şi Fundaţia „Down” Carei, Asociaţia „ÉFOÉSZ” din judeţul Szabolcs-Szatmár-Bereg (Ungaria) şi Organizaţia Civilă pentru Dezvoltarea Turismului Rural şi Agroturism „In the Transcarpathian Valleys and Mountains” (Ucraina).