Redactor: Înainte de a pătrunde în mirifica lume a artei, te rog să ne spui câteva cuvinte despre tine. Cine este Cristina Fiat?
Cristina Fiat: Am 16 ani şi sunt elevă la Colegiul Naţional „Doamna Stanca”, în clasa a X-a C, profil ştiintele naturii bilingv-engleză. Sunt o fire dinamică şi foarte deschisă, îmi place să citesc, iar în trecut, începând de la vârsta de 6-7 ani am avut tangenţe şi cu teatrul. A fost o perioadă a vieţii mele extrem de frumoasă, în care am avut deosebita plăcere de a cunoaşte oameni minunaţi, actori ai Teatrului de Nord Satu Mare. Experienţa aceasta mi-a adus şi câteva premii la diferite concursuri şi festivaluri şi m-a apropiat mult mai tare de tot ceea ce înseamnă artă.
R.: Ce înseamnă creaţia artistică pentru tine?
C. F.: Arta a reprezentat pentru mine o pasiune dintotdeauna. Pasiunea pentru pictură şi desen mi-am descoperit-o încă de la o vârstă fragedă. Îmi petreceam zilele stând în casă şi pictând, şi îmi doream să ştiu şi să învăţ cât mai multe. Acum 2 ani m-am înscris la cursurile de arte plastice ale „Şcolii de Arte” Satu Mare, sub îndrumarea profesorului Robert Abkorovits, care m-a învăţat tot ce ştiu astăzi şi căruia îi sunt foarte recunoscătoare. În prima jumătate de an m-am ocupat cu partea grafică, realizând natură moartă în creion. Desenând în această perioadă fără ajutorul culorilor, am realizat cât de expresive sunt acestea şi cât de frumoasă este, de fapt, pictura. Atunci am folosit pentru întâia oară culorile în ulei pe pânză. A fost o experienţă incredibilă, care m-a făcut să vreau să îmi dezvolt această calitate mult mai mult. O creaţie artistică reuşită, după părerea mea, este cea care transmite cele mai puternice sentimente prin simplitatea sa.
R.: De ce tocmai pictura, şi nu muzica, scrisul, sculptura sau orice altceva, ca modalitate de aţi exterioriza lumea interioară?
C. F.: Spre deosebire de alte forme ale artei, în pictură există cea mai de preţ armă: culorile. Cu ajutorul lor putem exprima absolut orice, de la natură, sentimente de bucurie, iubire, până la cele mai întunecate şi sumbre concepţii ale noastre. Dacă există şi un impact vizual puternic, culorile sunt în armonie şi contrastul este unul adecvat, privitorii se vor arăta mult mai dornici să admire o lucrare şi să încerce să înţeleagă mesajul din spatele acesteia.
R.: Cum pictează Cristina Fiat? Adică, vreau să întreb: picturile tale reflectă o stare de moment, sau creaţia artistică se naşte în urma unor îndelungi frământări interioare?
C. F.: Trebuie să recunosc că, la momentul actual, nu am foarte multe creaţii proprii. Încă mai am multe de învăţat, şi ca orice persoană care a pătruns în lumea aceasta a artei, am început prin a realiza reproduceri după tablouri care mă inspiră. Am dezvoltat o pasiune pentru culorile puternice şi „agresive”, să spun aşa, deoarece oferă un impact vizual puternic, având totodată capacitatea de a transmite mesaje puternice. După cum mă cunosc, sunt sigură că următoarele mele creaţii se vor baza pe idei spontane, deoarece consider că sunt cele mai expresive şi originale.
R.: Există un limbaj universal al artei?
C. F.: Bineînţeles! Arta în sine este un limbaj universal, deoarece, oricum s-ar manifesta ea, are scopul de a transmite acelaşi lucru: trăirile interioare şi viziunile oamenilor asupra lumii.
R.: Ai modele în artă, ori vrei să-ţi creezi propriul stil, propria amprentă artistică?
C. F.: Am foarte multe modele în artă, care mă inspiră, după care reproduc diferite tablouri, sau pur şi simplu în ale căror modalităţi de gândire mă regăsesc cel mai mult. Doresc să îmi creez propriul stil, să am compoziţii proprii care să aibă la fel de mult succes precum reproducerile pe care le fac în momentul de faţă, dar acest lucru vine cu timpul.
R.: Cine sunt pictorii pe care îi admiri cel mai mult?
C. F.: Cel mai mult îi admir pe pictorii care au avut capacitatea de a schimba lumea, concepţiile omenirii şi au adus la viaţă pictura ca formă de exprimare. Astfel, prezint un deosebit respect pentru pictorii renascentişti, ale căror calităţi nu se rezumau doar la pictură. Printre aceştia se număra Leonardo Da Vinci, Sandro Boticelli sau Michelangelo. Desigur, îi admir extrem de mult şi pe pictorii după care reproduc, deoarece ei au reuşit să aprindă în mine pasiunea pentru pictură. Printre aceştia se numără Leonid Afremov şi Lena Karpinsky.
R.: În accepţiunea ta se poate trăi din pictură?
C. F.: A trăi din pictură este un subiect extrem de delicat, care ţine cont de foarte mulţi factori, nu doar de talent. Deoarece arta nu este suficient promovată, îmi vine destul de greu să cred că s-ar putea trăi din ea fără a avea grija zilei de mâine. Depinde foarte mult de noroc şi de modalitatea de a se promova a artistului.
R.: Ai avut expoziţii personale sau de grup până în prezent?
C. F.: Până în prezent am avut o singură expoziţie persoanală, care a avut loc în data de 2 iunie 2014, în cadrul Bibliotecii Judeţene Satu Mare. Lucrări expuse am avut şi în cadrul expoziţiilor organizate de Şcoala de Arte, care au avut loc la Consiliul Judeţean.
R.: Ce hobby-uri are Cristina Fiat?
C. F.: Având foarte puţin timp liber, îmi permit destul de greu să fac anumite lucruri. Pentru mine, pictura în sine reprezintă doar un hobby, deoarece nu cred că voi urma o facultate de specialitate. Îmi face plăcere să pictez în timpul liber şi este un lucru care îmi oferă satisfacţie personală. De asemenea, pe lângă pictură şi experienţa de la teatru, în trecut am colecţionat şi măşti veneţiene.
R.: Ce planuri de viitor ai?
C. F.: Fiind la profilul de ştiinţe ale naturii, doresc să urmez mai departe această cale şi să îmi clădesc o carieră în acest domeniu. Îmi place mult biologia şi cred că îmi voi alege o facultate de specialitate pentru a îmbina utilul cu plăcutul.
R.: Cum se vede municipiul Satu Mare prin ochii tinerei artiste Cristina Fiat?
C. F.: Din câte am observat în ultimul timp, municipiul nostru este într-o continuă dezvoltare pe plan cultural şi artistic, ceea ce mă bucură extrem de mult. Tinerii sunt implicaţi în foarte multe activităţi, se organizează numeroase evenimente şi oraşul este din ce în ce mai promovat la nivel naţional. Pot să spun că se arată un viitor promiţător pentru municipiul Satu Mare.