Simpozion dedicat istoriei familiei Károlyi, organizat la Castelul din Carei

karoly1

După ceremonia religioasă oficiată la Biserica romano-catolică „Josephus Calasantius” din Carei, grofii Károlyi au participat la un simpozion dedicat trecutului familiei lor. La suita de evenimente organizate azi, 14 iunie, alături de grofii sosiţi de pretutindeni a participat şi contesa Becskeházi Sonja, în vârstă de 89 de ani care a venit din Miami (Florida, SUA), tocmai pentru evenimentul din acest weekend de la Carei.
Dintre oficialităţi la simpozionul organizat în Sala cavalerilor au participat subprefectul Altfatter Tamás, preşedintele Consiliului Judeţean Adrian Ştef şi senatorul UDMR, Pataki Csaba.
După simpozion au fost prezentate câteva dintre proiectele aflate în derulare şi cele finalizate la nivelul municipiului Carei.
Una dintre cele mai în vârste urmaşe a familiei Károlyi, contesa Becskeházi Sonja, s-a născut în anul 1925 la Zalaszengrót (judeţul Zala, Ungaria). La vârsta de 19 ani, în 1944 contesa, împreună cu familia sa a fost nevoită să părăsească pământurile natale, luând drumul exilului. A locuit rând pe rând în Austria, Germania şi Portugalia. În 1945 contesa a părăsit bătrânul continent şi a plecat în Brazilia, ţară în care a locuit împreună cu familia sa până la mijlocul anilor ‘60.
„Când am plecat din Zalaszentgrót aveam 19 ani şi eram însărcinată în luna a VIII-a cu fiica mea, Katalin. Am locuit, rând pe rând în Austria, Germania şi Portugalia, iar de acolo ne-am dus în Brazilia. În America de Sud am locuit 20 de ani, dar în 1964, sau 1965, nu mai ştiu prea bine a venit la guvernare un partid de stânga şi atunci familia a ales să se mute în SUA deoarece ne-a fost teamă ca nu cumva noul regim instaurat în Brazilia, să fie ceva asemănător celui din Cuba. Nu vreau să vorbesc despre politică şi de asta mă opresc aici”, spune bătrâna contesă.
Cu fabuloasele poveşti ai membrilor familiei Károlyi prezenţi în acest weekend la Carei ne vom întoarce în curând, pentru a străbate împreună cu ei, cel puţin într-un cadru imaginar, pământul în lung şi-n lat, pe parcursul mai multor decenii al veacului trecut.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.