Pictorul Alexandru Darida, îşi expune lucrările la New York

PicturaAlexandru Darida
Sediul Institutului Cultural Român (ICR) din New York găzduieşte în aceste zile expoziţia personală a pictorului Alexandru Darida, artist originar din Satu Mare. Expoziţia intitulată „Extraordinary People – Extraordinary Portraints” ce cuprinde 30 de lucrări semnate de cunoscutul pictor român, a fost vernisată în data de 6 iunie. Lucrările expuse de Alexandru Darida pot fi vizitate până la sfârşitul acestei luni.
Nucleul expoziţiei este constituit din seria de cinci portrete supradimensionate, executate în ulei pe pânză ale unor personalităţi marcante ale culturii şi ştiinţei româneşti: Eugen Ionescu, Mihai Eminescu, Constantin Brâncuşi, George Enescu şi Henri Coandă. Acestora li se adaugă o serie de şase portrete alegorice: „Meditaţie”, „Muza”, „Vis”, „Miraj”, „Introspecţie” şi „Enigma”, ca o contrapondere feminină a primei serii de portrete masculine. De asemenea, expoziţia cuprinde şi desene de dimensiuni mai mici care reprezintă crochiuri de personaje feminine dar şi lucrări reprezentând peisaje inspirate de schimbarea globală a climei.
Expoziţiei de la ICR New York i se va adăuga în perioada 23-27 iulie o altă expoziţie organizată la „Caltech Campus” (California Institute of Technology din Pasadena) cu ocazia celei de-a 38-a ediţii al Congresului Anual al ARA (American Romanian Academy of Arts and Sciences). Congresul va reuni cele mai importante personalităţi din mediul academic româno-american. În cadrul evenimentului, pictorului Alexandru Darida i se va conferi titlul de membru titular ARA.
Născut la Satu Mare, Alexandru Darida a absolvit Institutul de Arte Frumoase din Bucureşti în 1978. Pentru a scăpa de regimul comunist, în 1985 artistul a plecat în Italia, unde a urmat cursurile Academiei Benedetti din Roma. În 1987 Darida a emigrat în SUA, stabilindu-se la Chicago, unde şi-a continuat studiile la American Academy of Art, fiind marcat de arta profesorului Irving Shapiro.
Alexandru Darida a primit numeroase premii printre care: Premiul Internaţional pentru Pictură „Formello” – Roma; Premiul de Excelenţă la expoziţia de miniaturi multimedia din România; Premiul de Excelenţă al oraşului Chicago, etc.
Lucrările artistului se află în colecţiile unor prestigioase instituţii, precum: Powerhouse Museum şi Sydney Opera House (Sydney, Australai), Smithsonian Museum (Washington DC), Illinois State Museum şi la Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti.
În prezent, artistul de origine sătmăreană este stabilit la Chicago, unde are atât propriul atelier cât şi o galerie de artă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.