Nobilii familiei Károlyi din toată lumea, în vizită la castelul din Carei (galerie foto)

familia-karoly09
Contesa Francesca DurckheimKarolyi LaszloKarolyi Jozseffamilia-karoly03familia-karoly04familia-karoly05familia-karoly07familia-karoly08familia-karoly12familia-karoly11familia-karoly10familia-karoly13familia-karoly14

Grofii Károlyi László din Ungaria, Károlyi József din Slovacia şi contesa Francesca Dürckheim din Germania, care a venit împreună cu soţul ei, Christian Dürckheim au fost primii reprezentanţi ai familiei Károlyi care au sosit azi, 13 iunie la Castelul din Carei, onorând astfel invitaţia Primăriei municipiului gazdă şi a Fundaţiei „Gróf Károlyi Sándor”. La întâlnirea grofilor Károlyi de la acest sfârşit de săptămână sunt aşteptaţi 18 membrii ai familiei care vor veni din toate colţurile lumii, şi anume: Slovacia, Austria, Ungaria, SUA, Germania, etc.

Întâlnirea cu autorităţile din Carei a avut loc azi la castelul din centrul municipiului la ora 12.00. Pe parcursul zilei este aşteptată sosirea şi celorlalţi reprezentanţi ai familiei nobiliare.

Potrivit celor declarate de primarul municipiului Carei, Eugen Kovács, în secolele de glorie ale familiei Károlyi, aceştia au deţinut un număr de 17 castele pe teritoriul fostului Imperiu Austro-Ungar, însă locul de unde familia s-a răspândit pe toate meridianele lumii este oraşul Carei.

„Eu trăiesc în Ungaria, în castelul de la Fót, o localitate situată în apropiere de Budapesta. Castelul aparţine statului ungar, iar eu sunt ca şi un simplu chiriaş. Ce să vă spun? Trăiesc în Ungaria, de fapt, eu acolo m-am născut, dar aici simt cu inima îmi tresaltă de bucurie, văzând zidurile castelului strămoşilor mei”, a declarat groful Károlyi László.

Francesca Dürckheim a sosit la castel împreună cu soţul ei, Christian Dürckheim. Contesa trăieşte în Germania şi este restaurator de obiecte de artă. „E foarte frumos aici. M-a cuprins aşa o senzaţie ciudată, poate un fel de nostalgie când am păşit între aceste ziduri. De altfel, eu am mai vizitat Careiul şi în anii trecuţi. Îmi place foarte mult aici”, a declarat Francesca Dürckheim.

După întâlnire membrii familiei au depus o coroană la bustul strămoşului lor, Károlyi Sándor, operă de artă aflată în parcul castelului. După acest moment solemn, membrii familiei, însoţiţi de Eugen Kovács au vizitat parcul castelului, respectiv oraşul.

Sâmbătă, 14 iunie, programul dedicat vizitei grofilor Károlyi continuă cu participarea la slujba religioasă de la biserica „Josephus Calasantius”, lăcaş de cult zidit de familia nobiliară, lansări de carte şi un simpozion dedicat istoriei familiei Károlyi. În seara aceleiaşi zile instrumentiştii Filarmonicii „Dinu Lipatti” din Satu Mare vor susţine, în Sala Cavalerilor din castel un concert simfonic ce va fi dirijat de Károlyi Sándor din Viena, fiul grofului Károlyi József (din Slovacia), prezent la suita de evenimente din acest weekend.

Piatra de temelie a actualului castel din Carei a fost aşezată în 1482, când Károlyi Lancz László şi-a construit aşa numita „casă din piatră”. Pentru a se apăra de atacurile turcilor, clădirea a fost fortificată la sfârşitul veacului al XVI-lea. Castelul a fost reconstruit în stil baroc la sfârşitul secolului al XVIII-lea. La sfârşitul veacului al XIX-lea, castelul a fost renovat adoptând stilul eclectic-neogotic, obţinându-se actuala arhitectură a clădirii.

În 1907 familia şi-a părăsit reşedinţa, iar din acel moment clădirea a intrat într-un proces continuu de degradare, până la demararea lucrărilor de restaurare care s-au desfăşurat în perioada 2009-2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.