„Infractorii te pot cunoaşte mai bine decât crezi”

Campanie-politiasm
Activităţile de prevenire a furturilor din locuinţe, din auto şi a tâlhăriilor, vizate de poliţiştii sătmăreni au debutat în judeţ vineri, 6 iunie, printr-o acţiune organizată în municipiul Carei.
Poliţişti din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din IPJ Satu Mare împreună cu colegii lor din cadrul Poliţiei Municipiului Carei, au distribuit 200 de pliante cu recomandări preventive într-o acţiune stradală desfăşurată în zona centrală a oraşului. Activitatea a fost primită cu interes şi receptivitate de careieni, aceştia având totodată ocazia de a purta discuţii cu poliţiştii prezenţi la acţiune, solicitându-le sfatul în anumite situaţii punctuale care îi preocupau.
Azi, 10 iunie, în cadrul aceleiaşi campanii poliţiştii au fost prezenţi la o întâlnire cu membrii Clubului Vârstnicilor „Speranţa”, din cadrul Organizaţiei „Caritas” Satu Mare. Inspectorul Felicia Hrihorişan, ofiţer sociolog în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare, le-a vorbit celor peste 30 de beneficiari ai clubului despre riscurile victimizării în cazul persoanelor vârsnice.
Au fost aduse în atenţia publicului aspecte privind siguranţa locuinţei, insistându-se asupra bunei vecinătăţi ca factor de protecţie împotriva infractorilor, precum şi măsurile preventive pe care e bine ca vârstnicii să le adopte pentru a nu deveni victime ale înşelăciunilor ori ale tâlhăriilor. Discreţia cu privire la banii şi bunurile proprii şi precauţia în relaţia cu persoanele străine care îi abordează, uneori chiar la domiciliu, au fost cei doi piloni pe care s-a axat discuţia dintre poliţişti şi pensionari. Poliţiştii au subliniat faptul că relaţiile de bună vecinătate presupun discreţia şi faţă de bunurile ori programul vecinilor care nu ar trebui discutat cu persoane necunoscute, indiferent de motivul invocat de acestea.
Pensionarii nu sunt văzuţi de poliţişti doar ca persoane cu un grad mai mare de vulnerabilitate, ci şi potenţiali vectori de informaţii. Acesta este şi motivul pentru care fiecare vârstnic prezent a primit nu doar unul, ci trei pliante cu informaţii preventive, pentru a fi distribuite şi celor apropiaţi lor.
Acţiunile preventive circumscrise campaniei naţionale „Infractorii te pot cunoaşte mai bine decât crezi” vor continua pe toată perioada verii, cu atât mai mult cu cât este perioada concediilor şi, implicit al absenţelor mai mari de la domiciu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.