S-a dezvelit bustul „Crăişorului munţilor”, Avram Iancu (galerie foto)

avram-iancu-bust12avram-iancu-bust01avram-iancu-bust02avram-iancu-bust03avram-iancu-bust04avram-iancu-bust05 avram-iancu-bust11 avram-iancu-bust10 avram-iancu-bust09 avram-iancu-bust08 avram-iancu-bust07 avram-iancu-bust06avram-iancu-bust13 avram-iancu-bust18 avram-iancu-bust17 avram-iancu-bust16 avram-iancu-bust15 avram-iancu-bust14avram-iancu-bust19 avram-iancu-bust25 avram-iancu-bust24 avram-iancu-bust23 avram-iancu-bust22 avram-iancu-bust21 avram-iancu-bust20
În prezenţa autorităţilor locale şi judeţene, a reprezentanţilor câtorva filiale judeţene a Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu” din România dar şi a mai multor sătmăreni, a avut loc azi, 8 iunie dezvelirea bustului lui Avram Iancu, cel supranumit „Crăişorul munţilor”. Bustul lui Avram Iancu, opera sculptorului sătmăream Radu Ciobanu, este amplasat în Centrul Nou, lângă Magazinul „Someşul”.
Dintre oficialităţi la eveniment au participat preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, viceprimarii municipiului Satu Mare, dr. Radu Roca, respectiv Marcela Papici, reprezentanţii mai multor filiale judeţene a Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu”, dar şi mulţi sătmăreni care au venit să ia parte la acest moment.
Un sobor de preoţi în frunte cu protopopul ortodox de Satu Mare, Ioan Socolan a oficiat o scurtă slujbă religioasă după care a urmat intonarea imnului Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu”, respectiv depunerile de coroane din partea instituţiilor prezente la eveniment.
Avram Iancu s-a născut în 1824, în localitatea Vidra de Sus, într-o familie de moţi înstăriţi. A urmat studii de drept, iar mai târziu a jucat un rol important în Revoluţia de la 1848 din Transilvania. Avram Iancu s-a aflat la conducerea armatei românilor transilvăneni, în alianţă cu oştile austriece, împotriva trupelor revoluţionare ungare aflate sub conducerea lui Kossuth Lajos. În ultimele două decenii ale vieţii sale a suferit, potrivit unor istorici, de o boală psihică, starea sa de sănătate începând să se deterioreze la sfârşitul anului 1852. S-a stins din viaţă în data de 10 septembrie 1872, la Baia de Criş. Avram Iancu a fost îngropat cu funeralii naţionale în data de 13 septembrie 1872, la Ţebea, lângă „Gorunul lui Horea”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.