Primarul municipiului Buzău, Constantin Boșcodeală, trimis în judecată

primar_Constantin_Boscodeal

Primarul municipiului Buzău, Constantin Boșcodeală, a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave privind trecerea ilegală a unei teren din domeniul public al statului în cel privat informează AGERPRES.

“În realizarea obiectivului infracțional, inculpatul Boșcodeală, invocând o prevedere din Legea Fondului funciar 18/1991, în calitate de președinte al Comisiei municipale de aplicare a legii fondului funciar, a solicitat Prefecturii Județului Buzău — Comisia județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor — restituirea a 33 ha. teren care au aparținut fostului izlaz comunal. În documentele transmise Prefecturii se menționa că suprafața respectivă este în administrarea unei societăți comerciale, SC Seribuz SA. În baza documentelor transmise (referat și tabel privind situația tarlalelor și parcelelor aferente suprafeței), prefectul a emis ordinul 146/24.07.2001”, se arată într-un comunicat al DNA transmis luni AGERPRES.

Sursa citată precizează că, deși Ordinul Prefectului se referea la suprafața de 33 ha, aparținând fostului izlaz, administrată de firmă, Primăria Buzău — prin Constantin Boșcodeală — a preluat, în 19 noiembrie 2001, cu avizul inculpatei Stana și al Elenei Ștefan — reprezentant ADS (decedată) o suprafață de aceeași mărime, însă nu de la SC Seribuz SA, ci de la Stațiunea de Cercetare, reprezentată de inculpatul Nicolae, pe un alt amplasament.

Suprafața preluată aparținea domeniului public al statului, fiind vorba de un teren destinat producerii de semințe și material săditor din categorii biologice superioare, cu potențial economic mai mare, datorită poziționării.

“Prin punerea în aplicare a Ordinului s-a urmărit un alt scop decât reconstituirea efectivă a izlazului comunal al municipiului Buzău. Această punere în aplicare a reprezentat doar o modalitate menită să îmbrace într-un aspect de legalitate împrejurarea că Primăria Buzău — reprezentată de inculpatul Boșcodeală a obținut o suprafață de teren mult mai valoroasă din punct de vedere al amplasamentului, situată în imediata apropiere a cartierelor orașului, pe care să poată fi construite obiective economice de către investitori (așa cum s-a și întâmplat în realitate) și nu într-o zonă de la intrarea în municipiu, lângă o cale ferată unde se aflau — de fapt — terenurile Sc Seribuz ce ar fi trebuit predate și care prezentau un potențial economic scăzut”, susțin procurorii.

Potrivit DNA, faptele inculpaților au avut ca rezultat prejudicierea statului român cu suma de peste 12,7 milioane lei, reprezentând contravaloarea terenului de 33 ha. preluat nelegal, aflat în domeniul public al statului și exceptat de lege de la reîntregirea izlazului comunal, precum și prejudicierea Stațiunii de Cercetare, prin lipsa de folosință a suprafeței respective, cuantificată de reprezentanții săi legali la valoarea de peste 11,5 milioane lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.