În cadrul bunei colaborări dintre instituțiile culturale sătmărene și cele din regiunea Zakarpatia (Ucraina), o delegație sătmăreană alcătuită din directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Felician Pop, directorul adjunct al Bibliotecii Județene, Robert Laszlo, șefa Secției de Artă a Muzeului Județean, Liuba Horvat și interpretul de muzică folk George Negrea, a efectuat o vizită în țara vecină.
Primul punct al vizitei l-a constituit rectoratul Universității de Stat din Ujgorod, unde sătmărenii s-au întâlnit cu prim-prorectorul Alexandru Slivkha și prorectorul Miroslava Lendel care și-au exprimat dorința de intensificare a relațiilor transfrontaliere pe multiple planuri.
La această întâlnire au participat și studenții români care doresc să se înscrie la școala de vară de cultură și civilizație românească care va fi organizată în luna iulie de către Consiliul Județean Satu Mare. A urmat apoi donarea unui număr de 1.000 de cărți românești către Biblioteca Universității, din partea Bibliotecii Județene Satu Mare.
Sătmărenii au vizitat apoi locul în care va fi amplasat bustul lui Mihai Eminescu în orașul Ujgorod, bust realizat la inițiativa președintelui Consiliului Județean, Adrian Ștef, iar piațeta va purta numele marelui nostru poet.
A urmat apoi vizitarea localității Veleatino din raionul Hust, unde sătmărenii au fost întâmpinați cu drapelul României arborat la intrarea în școală. Aici s-a organizat festivalul „Vișivanka”, al țesăturilor populare. Românii s-au întâlnit cu președintele Administrației Raionale Hust, Ivan Rohaci și cu Ivan Hubal președintele Consiliului Raional care au apreciat dinamica relațiilor culturale din ultima vreme, dintre cele două entități administrative.
În cadrul spectacolului realizat cu acest prilej a evoluat interpretul de muzică folk George Negrea, care a entuziasmat sutele de spectatori prezenți.
Cel mai impresionant lucru a fost acela că sute de copii și-au pictat pe față drapelul Ucrainei și al României, în semn de prețuire față de țara noastră.