Dr. Laura Bota: “Alegerile europarlamentare reprezintă testul pe care Partidul Mișcarea Populară l-a trecut cu succes”

Laura-Bota
• Intrarea în Parlamentul European a reprezentant pentru noi obiectivul major al acestui an electoral și el a fost atins. Mulţumesc tuturor celor care ne-au susţinut, dar şi acelora care au fost conştienţi că trebuie să îşi exercite dreptul conferit prin constituţie, acela de a vota.
• Mișcarea Populară a demonstrat că un partid nou (creat de la zero în vara anului trecut și înscris oficial cu 4 luni în urmă) poate să-și facă loc pe scena politică în ciuda unor partide vechi de 25 de ani, care au monopolizat viața politică post-decembristă.
• Pariul cel mai important pe care Mișcarea Populară l-a avut a fost acela de a convinge românii că e nevoie de o voce puternică de centru-dreapta împotriva guvernării catastrofale a stângii pesediste conduse de Victor Ponta. Am reușit să convingem românii că suntem o voce de luat în seamă. E un început bun, pe baza căruia construim pentru 2016.
• Analiza rezultatelor ne arată că PMP a reușit să ia scoruri mai bune acolo unde mesajul nostru a ajuns, adică în mediul urban mare. Am obținut scoruri cu două cifre în multe orașe mari. Am luat 13,7% în municipiul Constanța, 12,6% în Piatra Neamț, 12% în Ploiești, 10,9% în Baia Mare, 10,4% în Focșani, 10% în Tulcea, 9,9% în Târgoviște. De asemenea am luat scoruri de peste 10% în toate sectoarele din Capitală, inclusiv un scor de 13% în sectorul 1 al Capitalei.
• Acolo unde publicul a avut acces la mass-media și a auzit mesajul nostru, am luat scoruri încurajatoare. În orașe precum cele de mai sus (inclusiv în București) am luat al doilea scor după PSD, fiind înaintea PNL și înaintea PDL. Pe de altă parte, acolo unde scorul nostru a depins fundamental de organizațiile de partid și de rețele electorale, nu ne-am putut deocamdată valorifica potențialul.
• Trebuie să remarcăm de asemenea scorul foarte bun obținut de PMP în străinătate. Am luat 28,6% în diaspora, în special pe baza votului obținut în Republica Moldova. Acest lucru dovedește că PMP este cel mai credibil partid în ceea ce privește agenda națională și că mesajul nostru de unire cu Moldova în Uniunea Europeană a fost apreciat de românii din străinătate.
• Aceste alegeri au arătat că prioritatea noastră în perioada următoare trebuie să fie consolidarea organizațiilor noastre locale. Avem nevoie de nuclee mai solide în județe și trebuie să reușim acoperirea integrală a mediului rural cu organizații PMP. Ținta noastră este ca până la sfârșitul lui 2014 să avem organizații PMP în toate localitățile din România.
• Respingem categoric manipularea mediatică prin care reușita PMP de a accede în Parlamentul European este prezentată drept un eșec. Orice partid nou care depășește pragul electoral înregistrează un succes; PMP a crescut din ianuarie încoace și are toate șansele să continue această creștere.
• Mișcarea Populară a demonstrat în aceste alegeri că atrage publicul urban, publicul mai tânăr. Acesta este electoratul pe care și-l dorește orice partid de centru-dreapta.
• Trebuie de asemenea să spunem că PMP a obținut scorul său electoral în condiții de agresivitate politică extraordinară din partea PSD. Victor Ponta și alți lideri de vârf PSD, susținuți puternic de diverse trompete mediatice, au avut ca țintă principală în această campanie PMP și Elena Udrea, precum și pe președintele Traian Băsescu. Aceste atacuri dure, repetate, profund mincinoase, au lăsat totuși urme. Alte partide au luat scoruri cu două cifre în condițiile în care au fost menajate de PSD; cu certitudine ar fi avut pierderi majore dacă ar fi fost luate la ochi de PSD.
• După alegerile europarlamentare e timpul analizelor și al planurilor de viitor. De aceea PMP va avea un congres destul de repede, probabil pe 7 iunie, dacă Colegiul Național de vineri va aproba propunerea președintelui Eugen Tomac. Acela va fi momentul care va trasa linia politică a PMP pentru viitor.
• Am văzut discuțiile din aceste zile legate de coagulări ale dreptei, de alianțe, de fuziuni chiar.
• Ceea nu am văzut însă sunt principiile pe baza cărora se va face o eventuală coagulare. Proiectul trebuie mai întâi să-și precizeze principiile și să fie deschis tuturor. Altfel, nu e un proiect de salvare a dreptei, ci de salvare a unor lideri sau rețele de partid.
• PMP este deschis discuțiilor cu celelalte partide de dreapta și dorește să vadă cu ce propuneri vine fiecare pentru a stabili o linie comună de acțiune. Dacă proiectul pornește însă de la includerea unor oameni și de la excluderea altora, nu e vorba de coagularea dreptei, ci de confiscarea dreptei.
• Iar toți oamenii de dreapta din România trebuie să fie conștienți de un lucru: nu există coagulare a dreptei și nu va exista victorie a dreptei fără viziunea, electoratul și eforturile președintelui Traian Băsescu.
Secretar regional NV PMP
Preşedinte PMP Satu Mare
Dr. Laura Diana BOTA”.

Un Comentariu la "Dr. Laura Bota: “Alegerile europarlamentare reprezintă testul pe care Partidul Mișcarea Populară l-a trecut cu succes”"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.