70 de ani de la deportarea evreilor sătmăreni

evrei-satumare05evrei-satumare01evrei-satumare02evrei-satumare04evrei-satumare06evrei-satumare07evrei-satumare08evrei-satumare10evrei-satumare11evrei-satumare12evrei-satumare13
Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România în colaborare cu Comunitatea Evreilor din Satu Mare a organizat azi, 28 mai o serie de evenimente dedicate comemorării a şapte decenii de la ghetoizarea şi deportarea evreilor sătmăreni în lagărele de exterminare de la Auschwitz-Birchenau (3 mai-1 iunie 1944).
Dintre oficialităţi la evenimentele care au debutat în faţa „Monumentului Victimelor” din curtea Sinagogii de pe strada Decebal au participat subprefectul Altfatter Tamas şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Rudolf Riedl.
După rugăciunile rostite în memoria celor ucişi în lagărele de concentrare, participanţii s-au deplasat la locul fostei sinagogi de pe strada Ham Janos unde a avut loc dezvelirea unei plăci comemorative. De acolo participanţii la marş au mers până la cimitirul evreiesc, iar de acolo s-au deplasat la gară.
Potrivit celor declarate de preşedintele Comunităţii Evreilor din Satu Mare, în vara anului 1944 au fost deportaţi aproape 19.000 de evrei, dintre care doar puţini s-au mai întors în locurile natale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.