70 de ani de la deportarea evreilor sătmăreni

evrei
Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România în colaborare cu Comunitatea Evreilor din Satu Mare organizează miercuri, 28 mai o serie de evenimente dedicate comemorării a 70 de ani de la ghetoizarea şi deportarea evreilor sătmăreni în lagărele de exterminare de la Auschwitz-Birchenau (3 mai-1 iunie 1944).
Seria de evenimente va începe de la ora 12.00 cu o adunare la Monumentul comemorării victimelor deportărilor situat în curtea Sinagogii Mari de pe strada Decebal, după care va fi aşezată o placă comemorativă pe locul fostei sinagogi de pe strada Ham Janos. De acolo, participanţii la eveniment vor mărşălui până la cimitirul evreiesc, unde la Casa Memorială se va dezveli o placă comemorativă cu numele militarilor evrei din primul război mondial şi al celor din batalioanele de muncă forţată din al doilea război mondial, care sunt îngropaţi în acel loc de veci.
În cursul aceleiaşi zile, de la ora 17.30, Sinagoga Mare va găzdui vernisajul unei expoziţii intitulate „Shoah Satu Mare – 1944” iar seria de evenimente dedicate comemorării evreilor se va încheia cu un concert (ora 18.00) susţinut de cantorul Andre Zweig din Israel. Concertul va avea loc în clădirea Sinagogii Mari.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.