„Bătălie pentru NATO. Raport personal”, lucrare semnată de europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu, respectiv „Aliaţi incompatibili. România, Finlanda, Ungaria şi al Trelea Reich”, al profesorului dr. Larry Watts, sunt cele două cărţi lansate azi, 19 mai la Biblioteca Judeţeană Satu Mare. Evenimentul cultural s-a desfăşurat de la ora 15.30 în sala de lectură „Gheorghe Bulgăr” a instituţiei gazdă.
Momentul editorial a fost onorat şi de prezenţa prefectului Eugeniu Avram, preşedintelui Consiliului Judeţean Adrian Ştef, vicepreşedintelui Mircea Govor, primarului municipiului Satu Mare, dr. Dorel Coica, viceprimarului Radu Roca, deputatului Octavian Petric, respectiv al candidatului Alianţei PSD-UNPR-PC pentru alegerile parlamentare parţiale din Colegiul 2, Ovidiu Silaghi. Pe lângă oficialităţi la evenimentul de azi au fost prezenţi primarii unor comune din judeţ, directori de instituţii şi o serie de iubitori ai istoriei.
Lucrarea semnată de Ioan Mircea Paşcu redă atât istoria aderării României la cea mai puternică alianţă militară cât şi sinteza unei perioade de cumpănă din trecutul ţării noastre. Istoria aderării la NATO este şi istoria despărţirii de comunism, o despărţire pe care sărăcia, încetineala reformelor şi certurile politice au făcut-o peste măsură de dureroasă. Ioan Mircea Paşcu spune povestea acestor noi începuturi din calitatea de martor şi uneori autor al deciziilor importante pentru revenirea României în familia europeană de care totalitarismul o îndepărtase în ultimele decenii ale secolului trecut.
În cartea sa, profesorul Larry Watts a intrat în amănunte istorice privind soarta României, de stat aflat adeseori între cleștii imperiilor vecine referindu-se totodată şi la poziția ţării noastre de aliată a Germaniei şi cum a reuşit România să reziste cererilor colosului german pentru o contribuţie nelimitată la efortul de război al Axei.