Elena Udrea: „Laura Bota poate să cucerească scaunul de parlamentar lăsat liber de Ovidiu Silaghi”

udrea-bota

Doamnă Udrea, suntem la finalul campaniei electorale. Cum vi se pare că a fost?

Pentru un partid aflat la început, este mai greu pentru că noi trebuie să construim în timp ce facem şi campanie. Totuşi, principala problemă a fost confiscarea alegerilor europarlamentare de către Victor Ponta şi PSD, care au început de fapt lupta pentru preşedinţia României. Cel mai grav mi se pare deturnarea dezbaterilor de la teme europene la scandaluri continue şi atacuri mizerabile la persoană. Victor Ponta şi PSD nu pot spune românilor ce au făcut în doi ani de când sunt la guvernare, aşa că o ţin într-un scandal ca să acopere lipsa de realizări.

Doamnă Udrea, de trei luni sunteţi membru al Partidului Mişcarea Populară. De ce aţi ales să construiţi un partid nou?

Este nevoie de un partid care să promoveze un alt mod de a face politică. Fără cumetrii, fără baroni, fără preocuparea pentru îmbogăţire din bani publici, dar cu oameni de bună credinţă, care să fi făcut ceva în viaţa lor, care să vrea şi să poată să schimbe în bine România. După 25 de ani de la Revoluţie, era momentul să apară un astfel de partid, fără legătură cu fostul PCR, fără simpatii pentru practicile partidelor care s-au creat în România după 1989. Eu cred de 10 ani că mai avem o şansă să trăim bine la noi acasă, că nu vom ajunge să plecăm toţi să ne căutăm destinul prin lume. Sunt convinsă că mai există suficient de mulţi oameni buni care să facă din România o ţară în care să poţi şi să îţi fie drag să trăieşti.

Vi se spune „partidul în blugi”. De ce?

Pentru că ne place să fim noi înşine, fără complexe şi fără ipocrizii. Vrem să arătăm că nu haina face pe om şi că, dacă îţi pui costum şi cravată, nu înseamnă că eşti mai competent sau mai eficient. Blugii sunt extrem de populari şi practici şi au atras mulţi tineri alături de PMP. Fără să exagerez, zeci de mii de oameni, mulţi dintre aceştia tineri, au venit în partid în trei luni de zile. Cei mai mulţi nu au mai făcut niciodată politică. S-a creat o emulaţie în jurul nostru care arată că oamenii sunt gata să se implice pentru a schimba ţara dacă au încredere într-un proiect.

Preşedintele Traian Băsescu a apărut în fotografii îmbrăcând tricoul PMP. Cărui fapt se datorează susţinerea pe care o arată şeful statului partidului pe care îl reprezentanţi?

PMP este singura forţă politică din România care şi-a luat public angajamentul de a continua proiectul de reformă şi modernizare a ţării început de Traian Băsescu în 2004. Asta înseamnă funcţionarea independentă a Justiţiei, depolitizarea instituţiilor publice şi o politică de cadre care să promoveze specialiştii, o economie performantă şi cât mai puţin dependentă de susţinerea clientelei politice. Niciun alt partid nu îşi asumă aceste obiective.

Cine este principalul adversar politic al PMP: PSD sau PDL?

Eu nu sunt un om revanşard. Ţin la fiecare membru PDL în parte, pentru că ştiu ce oameni deosebiţi sunt acolo şi au fost până de curând ca şi familia mea. Singura mea nemulţumire ţine de direcţia în care Vasile Blaga şi cei din jurul domniei sale îndreaptă partidul, concentrându-se pe lupta împotriva preşedintelui Băsescu în detrimentul bătăliei cu guvernarea Ponta. În mod cert, duşmanul nostru politic este PSD. Un partid construit ca o gaşcă mafiotă, dominat de baronii locali care drenează toate fondurile publice şi-i menţin pe români în sărăcie. PSD este continuarea naturală a Partidului Comunist Român, fiind o formaţiune care nu a reuşit să se reformeze. De altfel, acesta este şi principalul reproş pe care îl am faţă de Victor Ponta: în loc să încerce să schimbe ceva, având în vedere că este apropiat de vârstă cu mine, el s-a complăcut în promiscuitatea morală din interiorul propriului său partid şi a devenit astfel prizonierul şi marioneta baronilor locali.

De ce ar vota locuitorii judeţului Satu Mare pentru candidaţii PMP la europarlamentare?

Avem de departe cea mai bună echipă pentru Parlamentul European. Nu avem numai cei mai tineri candidaţi, ci şi oameni cu o experienţă deosebită în problematici legate de Parlamentului European: Cristian Preda este unul dintre eurodeputaţii care au reprezentat cu mare cinste România la Bruxelles şi Strasbourg, Teodor Baconschi e unul dintre cei mai buni miniştri de Externe pe care ţara i-a avut după Revoluţie, în timp ce Siegfried Mureşan este exemplul meritocraţiei pe care o susţinem. Un tânăr care cunoaşte mai bine ca oricine mecanismele europene, fiind fost consilier al preşedintelui Comisiei de Afaceri Europene din Bundestag, dar şi al preşedinţilor PPE Wilfried Martens şi Joseph Daul şi care nu a avut nevoie de un „spate” pentru ca noi să îl susţinem.Toate partidele declară că vor să aducă tinerii valoroşi înapoi acasă, dar, în realitate, au locuri doar pentru neveste, fraţi, copii şi prieteni pe lista pentru europarlamentare. La toate celelalte partide funcţionează sistemul PCR: pile, cunoştinţe şi relaţii. În cazul PMP, candidaţii şi locurile pe listă au fost votate de toţi membrii partidului, creându-se astfel sentimentul că aici deciziile se iau altfel şi nu contează atât de mult apropierea de lider.

Recent, preşedintele Băsescu spunea că v-ar vota fără îndoială pentru postul de preşedinte. Doamnă Udrea, sunteţi pregătită să vă asumaţi candidatura pentru prezidenţiale?

Îi mulţumesc pentru încrederea de care dă dovadă preşedintele Băsescu. E o mare onoare pentru mine, mai ales că ştim că şeful statului nu face cadouri în politică. Sunt convinsă că îl va susţine pe cel mai bun dintre candidaţi. PMP va decide candidatul după europarlamentare, pentru că avem nevoie să mergem în alegeri cu cel care îl poate învinge pe Victor Ponta, iar europarlamentarele vor fi un test important. De aceea, spre deosebire de celelalte partide de pe zona de centru-dreapta, noi nu am anunţat încă un candidat propriu, aşteptând să vedem care este liderul care poate atrage simpatia electoratului.

Aţi spus că sunteţi partidul celor care au lăsat ceva în urma lor. Ce a reuşit Elena Udrea să realizeze în judeţul Satu Mare?

În mandatul meu de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, am finanţat în Satu Mare proiecte de 80 de milioane de euro, din care 60 milioane de euro pe fonduri europene. Cu aceşti bani s-au reabilitat aproape 40 de kilometri de drumuri judeţene şi de interes local, s-a introdus apă şi canalizare în 8 localităţi, au fost ajutate 18 de IMM-uri să genereze aproximativ 250 de locuri de muncă, peste 11 milioane de euro, bani europeni, au fost investiți în infrastructura și promovarea turismului local și s-au reabilitat termic 125 de locuinţe. Concret, aș menționa câteva investiții pentru infrastructura culturală, care au fost bine primite în județ: am demarat de exemplu renovarea casei de cultură din Tășnad și a căminului cultural din Baba Novac sau renovarea cetății din Ardud. Proiectul de suflet din Satu Mare rămâne însă renovarea Castelului Karolyi din Carei.
Cred că toate acestea dovedesc că n-am fost un ministru care a stat la cafele, ci unul implicat, care a încercat să îmbunătăţească viaţa locuitorilor judeţului Satu Mare.

Pe 25 mai au loc alegeri şi în colegiul pentru deputaţi 2 Satu Mare. Cum vedeţi candidatura Laurei Bota pentru un post de parlamentar?

Întotdeauna am crezut în ideea că femeile din politică trebuie să se susţină între ele. Iar Laura Bota chiar este una dintre femeile puternice şi determinate care îşi merită locul în rândurile politicienilor importanţi din judeţ şi chiar de la nivel naţional. Este una dintre acele femei-politician care reuşeşte să demoleze, aşa cum am încercat să fac şi eu la nivel naţional, prejudecăţile faţă de competenţa şi eficienţa doamnelor din politică.
Venirea sa în fruntea PMP a arătat că o femeie poate, în anumite condiţii, mai mult decât 10 bărbaţi, de una singură reuşind aproape să le arate celor din PDL că adevăratul partid al dreptei în judeţ este Mişcarea Populară.
Sunt încrezătoare că Laura Bota poate să cucerească scaunul de parlamentar lăsat liber de Ovidiu Silaghi, plecat puţin prin pribegie la Bruxelles până ce Justiţia îşi va spune cuvântul în cazul său.

Aveţi un mesaj de final pentru cititorii ziarului nostru?

PMP este partidul oamenilor tineri, curajoşi şi determinaţi, care vor să construiască o ţară în care toţi oamenii să poată trăi decent, continuând proiectul de modernizare şi reformă a României început de Traian Băsescu. Noi vrem o Justiţie puternică şi independentă, depolitizarea instituţiilor statului, locuri de muncă pentru tineri şi oportunităţi pentru oamenii de afaceri.

În plus, PMP este singura forţă politică din România care se luptă cu partidul baronilor locali şi reprezentantul lor, Victor Ponta. Din toate aceste motive, este extrem de important ca toţi românii să vină pe 25 mai şi să voteze Partidul Mişcarea Populară. Dacă PSD va lua peste 50%, există un mare risc să ocupe toată ţara începand din noiembrie 2014.

Un Comentariu la "Elena Udrea: „Laura Bota poate să cucerească scaunul de parlamentar lăsat liber de Ovidiu Silaghi”"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.