Dublă lansare de carte la Biblioteca Județeană Satu Mare

ioan-mircea-pascu
Luni, 19 mai, cu începere de la orele 15.30, la Biblioteca Județeană Satu Mare va avea loc un dublu eveniment: lansarea cărții „Bătălie pentru NATO. Raport personal”, scrisă de europarlamentarul Ioan Mircea Pașcu, respectiv a noii lucrări a profesorului dr. Larry Watts, „Aliaţi incompatibili. România, Finlanda, Ungaria şi al Treilea Reich”.
Lucrarea semnată de Ioan Mircea Paşcu redă nu doar istoria aderării României la cea mai puternică alianţă militară a istoriei, ci şi sinteza unei perioade de cumpănă din istoria naţională. În acele momente, atât omul obişnuit, cât şi cei care controlau destinele ţării, ezitau între mai multe opţiuni de viitor, presaţi de prezent şi de trecutul recent. Istoria aderării la NATO este şi istoria despărţirii de comunism, o despărţire pe care sărăcia, încetineala reformelor şi certurile politice au făcut-o peste măsură de dureroasă. Ioan Mircea Paşcu spune povestea acestor noi începuturi din calitatea de martor şi uneori autor al deciziilor importante pentru revenirea României în familia europeană de care totalitarismul o îndepărtase în ultimele decenii ale secolului trecut.
În cartea sa Larry Watts se referă la poziția României de aliată a Germaniei şi cum a reuşit România să reziste cererilor colosului german pentru o contribuţie nelimitată la efortul de război al Axei. Comparând obiectivele politico-militare, strategiile de negocieri şi prestaţia mareşalului Ion Antonescu cu cele ale amiralului Miklós Horthy şi ale mareşalului Finlandei, Carl Gustaf Emil Mannerheim, Larry Watts dezvăluie complexitatea şi dinamica fascinante ale unor aliaţi fundamental incompatibili, reuniţi de ţeluri iremediabil opuse: restaurarea şi, respectiv, distrugerea statu-quoului interbelic. Profesorul Larry Watts în cartea sa „Aliați incompatibili” a intrat în amănunte istorice privind soarta României, de stat aflat adeseori între cleștii imperiilor vecine.
Ambele evenimente vor avea loc în Sala de Lectură „Gheorghe Bulgăr” a Bibliotecii Județene.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.