Marking Jewish Satmar

Leslie-(Lazar)-Kleinman

„Marking Jewish Satmar” este un proiect care își dorește să susțină și să întărească principiile multiculturale din județul Satu Mare, dar și să abordeze și să creeze “cultura aducerii aminte” (Erinnerungskultur) asupra Holocaustului din regiune.

Asociația “SamStudia” – organizația tinerilor și studenților sătmăreni, în calitate de partener al acestei inițiative, dorește să promoveze valori precum multiculturalismul și toleranța în cadrul societății actuale, în special când media și presa națională promovează și amplifică conflictele interculturale, iar pe urma acestui lucru are de suferit multiculturalismul local.

Prima parte a acestui proiect a avut loc în perioada 5-10 mai 2014 și a adunat opt tineri sătmăreni vorbitori de limba germană și engleză care au participat timp de o saptămână, în Germania, la Centrul de Studii “Max Mannheimer” din Dachau, la workshop-uri, prezentări și discuții interactive în cadrul proiectului.

Proiectul l-a avut ca invitat pe Leslie (Lazar) Kleinman (85 de ani), originar din Satu Mare (Ambud), în calitate de martor al persecutării evreilor în cel de-al Doilea Război Mondial. Leslie a fost deportat la Auschwitz și a supraviețuit. Timpul petrecut alături de el a fost plin de învățături și discuții interesante despre Sătmarul de acum 70 de ani, dar și despre trăirile sale și pierderile pe care le-a suferit.

Pe Leslie aveți șansa să îl auziți accesând site-ul lui, www.lesliekleinman.com.
Grupul de tineri participanți, odată întors acasă, se pregătește pentru cea de-a doua parte a proiectului, care va avea loc în perioada 12-17 Iulie, în Satu Mare, unde vor fi prezenți atât Leslie Kleinman și soția lui, cât și un alt martor al persecutării, respectiv supraviețuitor al deportării evreilor sătmăreni la Auschwitz, Erwin Farkas.

Proiectul va avea un site propriu, www.markingjewishsatmar.ro, pe care vă invităm să-l urmăriți cu interes, deoarece prin acest site se vor disemina informațiile și impresiile adunate pe parcursul proiectului.
Proiectul a fost organizat cu sprijinul Agenției Federale de Educație Civică (Educație Politică) din Germania, Fundația “Robert Bosch”, Centrul de Studii “Max Mannheimer” din Dachau, Asociația “SamStudia” și Consiliul Județean Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.