Guvernul a sesizat organele de urmărire penală în urma unor nereguli identificate la obţinerea de fonduri şi acordarea de către unele administraţii locale, în perioada 2006-2012, a unor contracte derulate prin Programul de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive în mediul rural. Printre localităţile vizate este şi comuna Turţ din judeţul Satu Mare, unde Corpul de control al primului-ministru a descoperit o serie de nereguli în ceea ce priveşte plata unor lucrări de canalizare şi a celor executate la staţia de epurare a apelor uzate din comună. În urma verificărilor efetuate Corpul de control a sesizat organele de urmărire penală.
Concluziile Corpului de control al primului-ministru au fost publicate azi, 11 mai pe site-ul Guvernului României. Potrivit acestui document „16.11.2009-21.12.2009 reprezentând intervalul de la începerea execuţiei lucrărilor la obiectivul de investiţii „Reţea canalizare menajeră şi staţie de epurare a apelor uzate în localitatea Turţ” şi până la sistarea acestora, au fost facturate şi acceptate la plată, de către Primăria comunei Turţ, judeţul satu Mare, lucrări în valoare totală de 988.340 RON (cu TVA), în baza unor situaţii de plată aferente lunii decembrie 2009.
Din analiza comparativă a documentelor justificative care au stat la baza efectuării plăţii în sumă de 988.340 RON (cu TVA), respectiv a situaţiilor de plată aferente lunii decembrie 2009, identificate la beneficiarul lucrărilor de construcţii, Primăria comunei Turţ, pe de o parte, şi la executantul lucrărilor, SC Beny Alex SRL, pe de altă aprte, au fost constatate o serie de diferenţe, deşi aceste situaţii trebuiau să fie identice. Astfel, în situaţiile pentru lucrările executate, identificate al Primăria comunei Turţ, s-a aplicat o cotă a TVA de 24%, iar în situaţiile existente la executantul lucrărilor, această cotă era de 19%. În plus, situaţiile de plată existente la Primăria comunei Turţ au conţinut diferit faţă de cel al situaţiilor aflate la executantul lucrărilor (înscrisuri suplimentare şi diferenţe în modul de tipărire şi setare din programul informatic), existând indicii că acestea au fost întocmite la date diferite”, se arată la pagina 13 a documentului întocmit în urma verificărilor efectuate. Concluzia integrală a specialiştilor poate fi citită la paginile 13-14, accesând link-ul http://gov.ro/fisiere/stiri_fisiere/N._I._Infrastructura_si_baze_sportive_in_spatiul_rural.pdf.
Verificările efectuate de Corpul de control al primului-ministru au fost efectuate, prin eşantion, la mai multe administraţii locale din ţară: comuna Ştefan cel Mare (judeţul Călăraşi), oraşul Petrila şi comuna Ilia (judeţul Hunedoara), comunele Corbii Mari şi Răscăieţi (judeţul Dâmboviţa), comuna Roata de Jos (judeţul Giurgiu), comuna Snagov (judeţul Ilfov), comuna Teişani (judeţul Prahova), comunele Arghireşu şi Mihai Viteazu (judeţul Cluj) şi comuna Turţ (judeţul Satu Mare).
Luate în ansamblu, Guvernul acuză autorizarea ilegală a unor lucrări, prezentarea de date false în documentele de recepţie, schimbarea destinaţiei fondurilor alocate de la buget, plata nejustificată a unor lucrări neexecutate, cheltuirea ineficientă a fondurilor publice pentru obiective de investiţii care nu au fost puse în funcţiune.