„Ziua Europei” marcată în avans la Biblioteca Judeţeană Satu Mare

biblioteca-sm
„Uniunea Europeană – realități și perspective” a fost tema simpozionului desfăşurat azi, 8 mai la Biblioteca Judeţeană Satu Mare, eveniment menit să marcheze „Ziua Europei”. Simpozionul a fost organizat de Sala de lectură „Gheorghe Bulgăr”, în parteneriat cu Liceul Tehnologic de Construcții de Mașini „UNIO” Satu Mare.
În cadrul simpozionului, bibliotecarul Mircea Pîrlea le-a prezentat participanților lucrarea cu tema „România și Uniunea Europeană. Costurile și beneficiile integrării”, iar elevii instituției de învățământ partenere şi-au adus contribuția prin prezentarea unor lucrări ce vizează instituțiile Uniunii Europene, precum Parlamentul European, Comisia Europeană, Consiliul Uniunii Europene, Consiliul European, etc.
„Pentru noi, românii, data de 9 mai este o filă importantă din calendar. Suntem cetățeni europeni și marcăm, în primul rând, ziua bătrânului continent, dată ce coincide și cu Ziua Victoriei Forțelor Aliate împotriva Germaniei naziste, la 9 mai 1945. Cinci ani mai târziu, în 1950, Cancelarul Germaniei, Konrad Adenauer, și Ministrul de Externe al Franței, Robert Schuman, semnau primul acord de cooperare comunitară prin care este parafată Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO), acord ce s-a dovedit ca fiind primul pas către Uniunea Europeană. Tot la 9 mai, însă în anul 1877, Mihail Kogălniceanu a proclamat în Parlamentul României, independența de stat și eliberarea de sub suzeranitatea otomană”, a declarat bibliotecarul Mircea Pîrlea, inițiatorul acţiunii de azi.
De asemenea, Sala de lectură „Gheorghe Bulgăr”, în cadrul căreia funcționează „Colțul Uniunii Europene”, găzduiește o expoziție de carte cu aceeași temă, incluzând și publicații despre legislația europeană și drept comunitar, iar Secția de împrumut pentru copii își întâmpină cititorii cu expoziția tematică „Hai-hui prin Europa”, un itinerar imaginar prin cele mai frumoase locuri de pe bătrânul continent.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.