Rețetă veche din Banat: Mâncare de brozbe

mancare-de-brozbe

Reţeta face parte din a doua ediție a programului de educație culinară “Descoperă tradiţiile culinare româneşti!” derulat de agenţia de relaţii publice, Russenart Communications în parteneriat cu brandul Gold Maya.

Rețeta veche din Banat “Mâncare de brozbe” este folosită în comuna Brebu Nou, Județul Caraș-Severin (Banat). Rețeta bănățeană a fost obținută cu sprijinul Prof. Dr. Mircea Rusnac (www.istoriabanatului.wordpress.com) și a fost preparată de Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucătărescu, în cadrul Campaniei ”Descoperă tradițiile culinare românești!”.

Rețeta ”Mâncare de brozbe” se prepară în special în Banatul de munte ( dar se poate intâlni și în Ardeal (zona Hunedoara).

Ce sunt brozbele?

Conform Dicționarului Edimologic Român (1958-1966) termenul broajbă/ broajbe cu variantele sale brojbă, bro(a)șbă, bro(a)zbă, brojbe, bro(a)șbe, bro(a)zbe înseamnă nap, find împrumutat din cuvântul sârb ”broskva” ce înseamnă „gulie”.

Conform vocabularului botanic ”Plantele cunoscute de poporul român”apărut în 1906 (autor ZACH. C. PANTU), la începutul secolului 20  termenul ”Broajbe/”Brozbe” și derivatele sale erau folosite cu sensul de napi, napi porcești, napi curecești și rapiță.

În prezent, cuvântul ”brozbe”/”broajbe” etc. este folosit cu diferite sensuri, în diferite zone ale țării desemnând legume cu aspect sferic, din familii apropiate: semnifică sfecle sau napi în județul Hunedoara (pe Valea Jiului:brozbe văcești = sfeclă furajeră, brozbe de mâncare = napi iar în satul Bărăștii Iliei brozbe = sfecle), are sensul de varză (în Moldova), gulii (în Ardeal – M-ții Apuseni) sau rapiță (în alte zone). În Maramureș broazbele sau brozbuțele au sensul de sarmale și de căpățâni.

”Brozbele” cu semnificația ”napi” se găsesc destul de rar în acest moment, fiind cultivate în zone restrânse din Banat (zona Caransebeș-Reșița) și din Ardeal (zona Hunedoara – Valea Jiului).

 

Ingrediente:

  • Brozbe – napi (pot fi înlocuiți cu  sfeclă roșie)
  • Un ciolan sau carne de porc
  • Făină Gold Maya
  • Ulei
  • Piper și sare după gust
  • Smântână (pentru servire)

Mod de preparare

Se curăţă brozbele de coajă şi se rad pe răzătoarea de mere.

Se călesc împreună cu puţină ceapă.

Peste brozbele rase se adaugă apoi un ciolan crud sau carne de porc şi se călește împreună până se înmoaie carnea.

Se presară cu făină Gold Maya ca la ciuşpais, adăugându-se în mâncare după gust puţin piper măcinat şi se mai lasă pe foc aproximativ 10 minute.

 

Secretul bucătarului

Pentru o culoare plăcută a mâncării și având în vedere că napii se găsesc mai greu, în prepararea ”Mâncării de brozbe” se poate folosi sfeclă roșie în loc de napi; mâncarea va avea o culoare foarte ”apetisantă” însă va păstra gustul dulceag ca și în cazul în care ar fi fost folosiți napi.

Mod de servire

În mâncarea gata preparată, când este servită se mai poate adăuga smântână, pentru un gust dulce-acrișor.

 

Despre Brebu Nou

Comuna Brebu Nou (comună ce are în componenţă două localităţi: Gărâna şi Brebu Nou) este comuna cea mai mică din România, fiind situată în Județul Caraș-Severin (Banat).

Brebu Nou este un sat turistic, situat la poalele munţilor Semenic, în vecinătatea staţiunii Trei Ape.

Despre parteneri

Din ianuarie 2014, derularea activităților din cadrul Caravanei “Descoperă tradiţiile culinare româneşti!”  se realizează cu sprijinul brandului de morărit Gold Maya și al brandului de condimente Kotanyi Romania.

Prezent pe piața din România din anul 2000, brandul Gold Maya înglobează toate calitățile și valorile unui brand de morărit premium sub o etichetă tradițională. Folosind cereale atent selecționate și procesate la cele mai înalte standarde de calitate, Gold Maya oferă făină de mălai grișat precum și făină de grâu BL 00, BL 55 și BL 65.  Cu făina Gold Maya se pot pregăti retete

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.