Şedinţă cu scântei la Consiliul Judeţean Satu Mare

cj-sm
Deşi au purtat discuţii contradictorii mai bine de o oră, consilierii judeţeni tot nu au reuşit să aprobe azi, 28 aprilie regulamentul de organizare şi desfăşurare a concursului „Cea mai curată şi bine gospodărită comună din judeţul Satu Mare”. După ce au aruncat cu „săgeţi otrăvite” în dreapta şi în stânga, consilierii au decis amânarea proiectului de hotărâre pentru următoarea şedinţă.

Cu toate că se anunţa a fi o şedinţă fulger şi mai mult decât atât liniştită, consilierii judeţeni au început să se certe chiar la ultimul punct de pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare de azi. Aşa cum s-a întâmplat şi la ultima şedinţă a Consiliului Judeţean (CJ), aleşii s-au împotmolit la aprobarea regulamentului de desfăşurare a concursului „Cea mai curată şi mai bine gospodărită comună din judeţul Satu Mare”. După ce s-au purtat discuţii pe toate planurile, ajungându-se de la politic până la discuţii cu iz etnic, consilierii au hotărât amânarea proiectului.

Principalul motiv al neînţelegerilor a fost lipsa de comunicare dintre comisiile CJ, aleşii nereuşind să se pună de acord în privinţa criteriilor de punctare în cadrul acestui concurs. Preşedintele CJ Adrian Ştef a propus ca această competiţie să aibă în fiecare an o anumită tematică. Astfel, în acest an, la sugestia Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) s-ar pune accent pe respectarea Legii picnicului (intrată în vigoare în 2012) iar primăriile ar urma să obţină puncte suplimentare în funcţie de modul în care şi-au amenajat locurile pentru picnic.

Având în vedere că membrii diferitelor comisii nu au înţeles prea bine despre ce este vorba, unii au dat avize favorabile iar alţii au votat împotrivă ceea ce a dus la discuţii contradictorii. Unii consilieri au declarat că ideea APM este bună, însă alţii au sărit spunând că acest lucru ar favoriza unele primării în detrimentul altora. Consilierul judeţean PDL, Alexandru Panea a declarat că sunt şi alte priorităţi până să se ajungă la amenajarea unor spaţii pentru picnic. „Până să se ajungă la picnic sunt alte priorităţi care trebuie premiate. Sunt localităţi fără trotuare, apă şi canalizare”, a declarat Panea.

La un moment dat însă discuţia a degenerat ajungându-se la jigniri de natură etnică şi politică. Totul a pornit de la intervenţia neinspirată a consilierului UDMR Eva Mărginean care a declarat că „trebuie să recunoaştem că localităţile şvăbeşti sunt mult mai bine gospodărite şi că şvabii au o tradiţie de sute de ani în acest sens”. Afirmaţia acesteia a pus gaz pe foc, remarca consilierului UDMR fiind înţeleasă de vicepreşedintele Mircea Govor ca o sugerare a superiorităţii şvabilor faţă de alte etnii, cu privire la spiritul gospodăresc.
Scos din fire, Mircea Govor a declarat că discrepanţele de dezvoltare dintre diferitele zone ale judeţului se datorează politicii păguboase a UDMR, care a fost într-un fel sau altul la conducerea judeţului în ultimele două decenii şi care şi-ar fi favorizat proprii primari.

Intervenţia consilierilor democrat-liberali Alexandru Panea şi Adrian Cozma nu au făcut decât să crească tensiunea din sala de şedinţe. Cozma a subliniat faptul că, spre deosebire de alte formaţiuni politice PDL nu a fost la conducerea judeţului. „Încă bine că nu, că atunci totul se ducea de râpă. Dar aţi condus la nivel naţional şi asta ne-a ajuns”, a declarat Govor.
Supărat de-a binelea pentru cele declarate de Eva Mărginean, vicepreşedintele CJ a spus că „eu nu mai încurajez aceste concursuri care fac diferenţe între oameni foarte pedanţi şi alţii mizerabili. Să faceţi asemenea afirmaţii este revoltător! Nu pot să admit ca cineva să-şi bată joc de acest popor. Aşa cum am crescut într-un sat amărât cum e Supur, sunt mândru că sunt român”.

Govor a mai declarat că atât proiectele derulate de actuala conducere a CJ cât şi acest concurs pe marginea căruia se poartă atâtea discuţii au menirea de a reduce diferenţele economice între diferitele regiuni ale judeţului, pe criterii care să asigure egalitatea între ele, indiferent de etnie sau culoarea politică.

Un Comentariu la "Şedinţă cu scântei la Consiliul Judeţean Satu Mare"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.