Concert inedit la lelei Victoria, CFR-ista din Gara Marna

Concert-gara-3Concert-gara2 Concert-gara1
Gara din Marna Nouă a găzduit vineri (25 aprilie) după-amiază un concert inedit. Inițiativa le-a aparținut directorului Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Felician Pop, respectiv etnologului şi solistului grupului „Nepoții Iancului”, Răzvan Roşu.

Gara din Marna este acum casa lelei Victoria, cea care a fost toată viața sa agent CFR iar acum, la cei peste 70 de ani ai săi împărtășește tinerilor din tradițiile populare românești. Răzvan Roșu a dat glas frumoaselor doine de cătănie, de jale și dor acompaniat de taraful Asociaţiei „Nepoții Iancului” format din Petrică Zele la ceteră, Raul Curac la taragot şi Nelu Lazea la acordeon. Nu a lipsit nici cântecul „Trenule, vagon de blană” o creație a moților chiaburi deportați în Bărăgan în timpul perioadei de instaurare a comunismului în România.
Lelea Victoria a rostit descântece și glume aduse de la munte cu care a descrețit frunțile asistenței.

Poeziile lui Felician Pop au fost puse pe note de tânărul folkist George Negrea, frumoasele melodii fiind primite cu aplauze „în câmp deschis” de călătorii ocazionali din gară.
Din scenariu a făcut parte și o scurtă oprire a trenului cursă Satu Mare-Oradea, pentru a rememora, simbolic, plecarea în cătănie a feciorilor din sat însoțiți de glasul tulnicului Linei din Ianculești.

Momentul artistic din gara Marna a fost încheiat de solistul Vlad Doroş. Atmosfera de bună dispozitie a continuat în jurul unei mese bine garnisite cu bucate specifice moțești, nelipsind sarmalele și plăcintele mult apreciate de către oaspeţi.

Un Comentariu la "Concert inedit la lelei Victoria, CFR-ista din Gara Marna"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.