„Sâmbra Oilor”, ediţia cu numărul 58

sambra-oilor-2014
Tradiţionala sărbătoare câmpenească, „Sâmbra Oilor”, se va desfăşura duminică, 4 mai, pe dealul de la Huta Certeze şi Moişeni. Evenimentul va începe la ora 12.00.
„Sâmbra Oilor” reprezintă cea mai mare serbare câmpenească, legată de ocupaţia tradiţională a păstoritului, serbare ce se desfăşoară anual în luna mai şi simbolizează venirea primăverii şi ieşirea oilor la păscut.
Este un bun prilej pentru o frumoasă petrecere câmpenească, unde, după ce s-au pus la punct problemele legate de oierit, se mănâncă şi se bea. Înainte de a urca pe munte, atât oile cât şi stăpânii lor sunt stropiţi cu apă sfinţită pentru purificare, iar scăldatul în apa curată a pâraielor de munte, spălatul cu roua plantelor, prepararea unor alimente rituale sau pronunţarea de formule magice fac parte din obiceiurile locale ale sărbătorii. După toate acestea, se măsoară şi se crestează pe un răboj laptele dat de oile fiecărui sâmbraş. Pe baza acestui semn se calculează apoi cantitatea de brânză cuvenită fiecăruia în toamnă, la spargerea stânii.
În cadrul evenimentului vor urca pe scenă pentru a asigura buna dispoziţie: Maria Tripon cu « Oaşul » şi « Sânzâienele »; Maria Petca Poptean şi Ansamblul « Măgura » din Târşolţ; Ansamblul « Cetatea Codrului » din Ardud; Ţâpuritoarele din Racşa; Ansamblul din Tarna Mare; « Ceatăra » din Carei; Ansamblul din Turţ; « Ciobănaşul » din Drăguşeni; Ţâpuritoarele din Bixad împreună cu Irinca Man; Ansamblul « Vama Ardeleană » şi Nicu Pop; Vlad Crasnai; Petrică Zele şi « Cununa Oaşului »; « Cununiţa » Satu Mare; Vlad Doroş şi alţii.
Organizatorii evenimentului sunt: Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Primăria şi Consiliul Local Certeze, Primăria şi Consiliul Local Negreşti-Oaş şi Casa de Cultură Negreşti-Oaş.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.