În urma cercetărilor efectuate de-a lungul mai multor decenii, etnomuzicologul român, Speranţa Rădulescu, specialist în cadrul Muzeului Ţăranului Român din capitală împreună cu cercetători francezi au realizat un CD care conţine cele mai reprezentative cântece ale ceteraşilor din Ţara Oaşului. CD-ul intitulat „Glasuri şi cetere din Oaş” a fost lansat miercuri, 23 aprilie la Muzeul Ţării Oaşului din Negreşti-Oaş.
În cadrul evenimentului cultural, directorul instituţiei gazdă, Remus Vârnav a destăinuit auditoriului că povestea a început cu mai multe decenii în urmă, în primăvara anului 1969 când un cercetător francez, Jacques Bouet, venind din Maramureş s-a oprit în Certeze unde a fost impresionat de acordurile muzicale care până atunci îi erau necunoscute. Dându-şi seama imediat de particularitatea muzicală a locului, Bouet a rămas captivat de acest tezaur şi a decis să studieze mai aprofundat muzica autentică din satele oşeneşti.
CD-ul vine ca o „completare sonoră” a unei cărţi elaborate de Speranţa Rădulescu, Jacques Bouet şi Bernard Lortat-Jacob şi care poartă titlul „Din răsputeri. Glasuri şi cetere din Ţara Oaşului”. Cartea a fost lansată în urmă cu câţiva ani atât în Franţa cât şi în România, iar în prezent lucrarea este studiată la cursurile de etnomuzicologie din majoritatea universităţilor franceze.