Amenajarea a două parcuri de joacă pentru copii, unul în incinta Taberelor Şcolare din municipiul Satu Mare iar al doilea în comuna Oraşu Nou, respectiv a unui parc iluminat în curtea Castelului Degenffeld din Hodod sunt cele trei idei propuse de sătmăreni în cadrul ediţiei din acest an a concursului de proiecte „Idei din Ţara lui Andrei”. Cele 389 de proiecte propuse pentru finanţare (la nivel naţional) au fost publicate în cursul zilei de marţi, 22 aprilie pe site-ul www.taraluiandrei.ro.
Cele aproape 400 de idei de proiecte înscrise în competiţie concurează pentru finanţările „Petrom” în valoare totală de 200.000 de euro, în cadrul a trei categorii şi anume: „Proiect de mediu”, „Educaţie” şi „Dezvoltare comunitară”. Proiectele preferate pot fi votate pe site-ul mai sus menţionat până pe data de 15 mai. Cele mai bine votate proiecte vor fi finanţate de către Petrom, iar lista câştigătorilor va fi publicată pe data de 28 mai.
Primarul comunei Oraşu Nou, Alexandru Ludroczki a propus în vederea finanţării un proiect ce vizează amenajarea unui spaţiu de joacă pe un teren situat în curtea şcolii din localitate. Potrivit edilului, spaţiul respectiv a fost folosit în trecut ca şi teren de sport, însă acesta s-a degradat şi nu mai poate fi utilizat. „Noi dorim ca acest loc de joacă să conţină balansoar pentru două persoane, balansoar cu arc, hintă din metal cu două scaune, carusel pentru patru persoane, aparat fitness pentru exterior, bănci pentru parc. În spaţiul de joacă se vor desfăşura următoarele activităţi: educaţie fizică, recreere şi relaxare după terminarea orelor”, spune Ludroczki. Potrivit iniţiatorului, proiectul are nevoie de un buget de cel mult 5.000 de euro iar perioada de implementare este de 3 luni.
Reprezentanta unei asociaţii din Satu Mare, Ana Apan împreună cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret au depus un proiect de finanţare în ceea ce priveşte amenajarea unui spaţiu de joacă în incinta Taberelor Şcolare. Potrivit Anei Apan acesta este doar primul pas în ceea ce priveşte reabilitatrea Centrului de Agrement Ştrand Satu Mare, deoarece asociaţia pe care o reprezintă va aplica şi pentru alte proiecte.
“Centrul de agrement Ştrand Satu Mare, se află în patrimoniul Ministerului Tineretului şi Sportului şi în directa administrare a Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret. Aflat în proximitatea fostului ştrand municipal, s-a bucurat începând din anii ‘70 şi până în 2009 de beneficiile oferite de cea mai mai importantă resursă subterană a judeţului – apa termală. Cu o suprafaţă de 2 ha şi cu o capacitate de cazare de 101 locuri, bazin de înot, teren de beach-volley, teren de fotbal şi loc de joacă, acest centru primea anual numeroase serii de copii în tabere de odihnă. În momentul de faţă, datorită lipsei resurselor financiare pentru investiţii, centrul funcţionează la nivel de avarie. Aşadar, problema de la care am pornit este lipsa spațiilor recreative pentru copiii din mediul urban, locația vizată fiind Centrul de Agrement Ştrand Satu Mare care cu ani în urmă avea toate dotările necesare pentru a organiza tabere. Spaţiul destinat jocurilor are echipamente vechi, rudimentare, neadecvate. Dorința noastră este de a recrea vechea tabără, la standarde moderne, pentru reinserția ei în circuitul naţional de tabere, iar acest proiect ar fi primul pas”, se arată în descrierea proiectului. Ideea are nevoie de un buget de aproximativ 4.500 de euro iar perioada de implementare este de 4 luni.
Un alt proiect propus de reprezentantul Asociaţiei “Degenffeld” din Hodod, Mihai Levente More Zsigmond, presupune amenajarea unui spaţiu iluminat cu resurse regenerabile. Spaţiul ar urma a fi amenajat în curtea Castelului Degenffeld din Hodod. “Se vor monta 10 stâlpi de iluminat şi 10 băncuţe, care vor constitui un parc în interiorul curţii castelului. Spaţiul va oferi posibilitatea organizării unor evenimente pentru comunitatea locală şi pentru copiii care vin la taberele organizate de Asociaţia Degenffeld. Asociaţia Degenffeld îşi asumă întreţinerea, exploatarea şi mentenanţa investiţiei pe o perioadă de cel puţin 5 ani de zile. Stâlpii de iluminat au o durată de viaţă de cel puţin 15 ani şi nu necesită costuri de întreţinere. Cu ajutorul acestei investiţii se vor organiza evenimente pentru comunitatea locală în curtea castelului”, se arată în descrierea acestui proiect. Pentru implementarea acestei idei, iniţiatorii au nevoie de aproximativ 15.000 de euro.