CD-ul „Glasuri şi cetere din Oaş”, o mărturie a frumoaselor tradiţii muzicale din Ţara Oaşului

Negresti
Miercuri (23 aprilie) după-amiază, Muzeul Ţării Oaşului din Negreşti-Oaş va găzdui un eveniment cultural deosebit ce vine să încununeze mai multe decenii de cercetări în domeniul tradiţiilor din zonă făcute de specialişti români şi francezi. Este vorba despre lansarea CD-ului „Glasuri şi cetere din Oaş”, produs de Fundaţia „Al. Tzigara Samurcaş” din Bucureşti.

CD-ul reprezintă o selecţie a înregistrărilor realizate în perioada 1969-2013 în satele din Ţara Oaşului de către o echipă de etnomuzicologi alcătuită din Jacques Bouet, fost conferenţiar la catedra de Limba şi literatura română din cadrul Universităţii „Paul Valéry” din Montpellier, Bernard Lortat-Jacob, fost director de cercetare la Centrul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Paris şi Speranţa Rădulescu, etnomuzicolog la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti.
În cursul anului 2002, cei trei specialişti au publicat în Franţa volumul „Á tue-tete. Chant et violin au Pays de I’Oach Roumanie” (Din răsputeri. Glasuri şi cetere din Ţara Oaşului). Lucrarea a fost tipărită şi în limba română, cartea fiind lansată în 2006 la Muzeul Ţării Oaşului.

La evenimentul de miercuri sunt invitaţi atât primari cât şi ceteraşi şi cântăreţi din toată Ţara Oaşului. Totodată, la lansarea CD-ului va participa şi Speranţa Rădulescu, alături de cei doi asistenţi ai săi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.