Încă un caz de botulism confirmat în judeţul Satu Mare

botulism-satu-mare
După tânărul internat sâmbătă, 12 aprilie cu botulism la Spitalul de Boli Contagioase Satu Mare, acum a venit rândul fratelui acestuia, în vârstă de 17 ani să fie diagnosticat cu aceeaşi afecţiune. De fapt, şi acesta este internat la spital încă de marţi, 15 aprilie fiind suspect de botulism.
Mai grav este însă faptul că, în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural ce s-a desfăşurat miercuri, 16 aprilie, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare, dr. Dorina Dragoş-Guran a dat asigurări că situaţia a fost gestionată în mod corect şi nu au apărut alte cazuri de botulism. Mai mult decât atât, Dragoş-Guran a afirmat că din cei patru membrii ai familiei care au consumat din aceeaşi şuncă diagnosticul nu s-a confirmat decât în cazul tânărului de 20 de ani.
Iată însă surpriza! În cursul zilei de azi, 17 aprilie purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Satu Mare, Constantin Demian ne-a declarat că „a mai apărut un caz de botulism. Este vorba despre fratele celui internat cu acelaşi diagnostic la începutul acestei săptămâni. Având în vedere că în ţară nu am găsit ser antibotulinic, am comandat patru doze din Polonia”.
Cazul a fost confirmat şi de către directorul medical al Spitalului Judeţean Satu Mare, dr. Paula Mare. „Într-adevăr s-a confirmat diagnosticul de botulism şi în cazul unui alt tânăr. Este fratele celui internat luni la spital. Dozele de ser antibotulinic au ajuns deja cu avionul la Cluj iar această după-amiază serul va fi administrat victimei”, ne-a declarat dr. Paula Mare.
Curios este însă faptul că directorul DSP a declarat că totul este ok şi nu mai sunt probleme „deoarece diagnosticul de botulism nu s-a mai confirmat în cazul celorlaţi membrii ai familiei”.
Vă reamintim că Dorina Dragoş-Guran nu s-a descurcat prea grozav nici în cazul toxiinfecţiei alimentare de la Restaurantul „Romantic” din luna iunie a anului trecut când aproape 100 de elevi şi profesori de la Şcoala „Avram Iancu” din Satu Mare au ajuns la în stare gravă la spital. Deşi DSP împreună cu DSV au suspendat activitatea restaurantului, a doua zi au ajuns alte 22 de persoane la spital. La acea vreme DSP a amendat restaurantul cu 46.000 de lei.
După episodul cu Restaurantul „Romantic” preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef a cerut demiterea conducerilor DSP şi DSV. Şeful CJ a declarat la acea vreme că după primul episod de toxiinfecţie „DSP, DSV, Poliţia dar şi Protecţia Consumatorilor trebuia să intervină mai în forţă pentru ca nenorocirea să nu se mai repete”. Cu toate acestea, Dorina Dragoş-Guran a rămas în funcţie şi este şi în prezent directorul DSP Satu Mare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.