CD-ul „Glasuri şi cetere din Oaş” va fi lansat săptămâna viitoare la Muzeul Ţării Oaşului

Negresti
Muzeul Ţări Oaşului din Negreşti-Oaş va găzdui miercuri, 23 aprilie un moment cultural deosebit şi anume, lansarea CD-ului „Glasuri şi cetere din Oaş”, produs de Fundaţia „Al. Tzigara Samurcaş” din Bucureşti.

Aceasta este ultima etapă de valorificare a unor cercetări şi înregistrări realizate între anii 1969 şi 2013 în satele din Ţara Oaşului de către o echipă de etnomuzicologi alcătuită din Jacques Bouet, conferenţiar la catedra de Limbă şi literatura română din cadrul Universităţii „Paul Valéry” din Montpellier, Bernard Lortat-Jacob, fost director de cercetare la Centrul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Paris şi Speranţa Rădulescu, etnomuzicolog la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti.

În 2002, cei trei specialişti au publicat în Franţa volumul „Á tue-tete. Chant et violin au Pays de I’Oach Roumanie” (Din răsputeri. Glasuri şi cetere din Ţara Oaşului). Patru ani mai târziu, în 2006, cartea a fost tipărită şi în limba română sub îngrijirea Institutului Cultural Român, fiind lansată la Muzeul Ţării Oaşului.

CD-ul ce urmează a fi lansat săptămâna viitoare conţine înregistrări muzicale deosebite şi este însoţit de un text biling româno-englez, un adevărat studiu asupra muzicii oşeneşti.

La evenimentul de miercuri sunt invitaţi atât primari cât şi ceteraşi şi cântăreţi din toată Ţara Oaşului. De asemenea, la lansarea CD-ului va participa şi Speranţa Rădulescu, respectiv asistenţii domniei sale, Florin Iordan şi Costin Moisil.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.