Formarea şi integrarea romilor în piaţa muncii în atenţia Consiliului Judeţean

stef-cjsm

În cursul zilei de joi, 03.04.2014 preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare Adrian Ştef s-a întâlnit cu ambasadorul Elveţiei în România, Jean-Hubert Lebet, secretarul de stat din cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, Laczikó Enikő şi directorul general al Caritas Satu Mare, Löchli Terezia Tündér pentru a discuta concret care sunt măsurile care pot fi adoptate pentru facilitarea accesului pe piaţa muncii a grupurilor vulnerabile şi promovarea unei societăţi incluzive şi coezive în scopul asigurării bunăstării tuturor cetăţenilor.
Consiliul Judeţean Satu Mare a iniţiat şi va mai iniţia proiecte în parteneriat cu organizaţii non-guvernamentale şi cu fundaţii ale romilor, proiecte care vor avea ca scop promovarea incluziunii sociale a populaţiei rome pe piaţa muncii la nivelul judeţului Satu Mare prin dobândirea de noi competenţe precum tâmplar, croitor, artizanat, baby-siter sau îngrijitor.
În cadrul discuţiei s-a hotărât găsirea celei mai bune surse de finanţare pentru un proiect care vizează înfiinţarea unei întreprinderi sociale pentru romi şi persoane vulnerabile, în care aceştia să lucreze, să se simtă utili şi să fie responsabilizaţi. Această întreprindere socială presupune terenuri pe care romii şi persoanele aparţinând grupurilor vulnerabile ar putea cultiva legume pe care mai apoi să le valorifice în mod legal şi organizat. Totodată se are în vedere o clădire administrativă pentru locuit şi pentru desfăşurarea activităţilor în bune condiţii.

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare Adrian Ştef a menţionat faptul că Judeţul Satu Mare îşi doreşte sprijinirea proiectelor ce vizează înfiinţarea de noi locuri de muncă pentru romi şi pentru grupurile vulnerabile în parteneriat cu organizaţiile interesate, asigurând contribuţia financiară necesară.

„Judeţul Satu Mare şi Consiliul Judeţean ne dorim să valorificăm competenţele şi abilităţile tuturor persoanelor de etnie romă sau aparţinând grupurilor vulnerabile. Ne dorim ca acestor persoane inactive să le găsim ocupaţie, să le integrăm în piaţa muncii. E foarte important ca şi aceste persoane să se simtă utile societăţii civile şi să aibă locul de muncă care să le asigure venitul necesar pentru un trai decent.” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef.

Alte activităţi prevăzute pentru a fi derulate sunt: furnizarea serviciilor de ocupare, informare şi consiliere profesională, asistenţă, mentorat, orientare profesională, consiliere psihologică, consiliere psihiatrică, medierea locurilor de muncă, servicii de integrare la locul de muncă, ocuparea temporară sau formare la locul de muncă, crearea unor noi locuri de muncă permanente, dezvoltarea şi promovarea activităţilor integrate care să cuprindă informare, consiliere, formare, planificare a unei afaceri şi asitenţă în vederea iniţierii unei afaceri, etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.