Elevi şi profesori de la CN „Doamna Stanca” la Ziua Euroscola de la Strasbourg

Elevi2

Un grup de 24 de elevi şi doi profesori de la Colegiul Naţional (CN) „Doamna Stanca” din Satu Mare, au participat la Ziua Euroscola, eveniment ce s-a desfăşurat în data de 27 martie la Strasbourg. La finalul zilei toţi elevii s-au declarat încântaţi de experienţa avută şi mulţumiţi că au avut posibilitatea să cunoască modul de funcţionare al Parlamentului European, să socializeze cu elevii din alte state, să cunoască ideile, viziunile şi aşteptările tinerilor din întreaga Uniune Europeană.

Grupul de la „Doamna Stanca” reprezentând România la Ziua Euroscola, a participat la diferite activităţi în cadrul Parlamentului European, simulând o zi de muncă a unui europarlamentar. Pentru început s-a făcut prezentarea şcolilor iar pentru România, Martina Gnandt, elevă în clasa a XII-a B a prezentat în plen câteva date despre şcoala de unde provine, despre municipiul Satu Mare, dar şi câteva informaţii cu privire la România.

Împărţiţi pe grupe cu alţi elevi din Uniunea Europeană (simulând comisiile de lucru ale Parlamentului European), elevii de la CN „Doamna Stanca” au făcut propuneri pe anumite teme care au fost dezbătute în plen şi apoi votate. Pentru una din comisii eleva Daiana Ilcu din clasa a XII-a C a fost aleasă preşedinte iar rolul ei a fost de a media dezbaterea pe tema „2014 – Alegeri europarlamentare” atât în cadrul comisiei cât şi în plenul Parlamentului.

O altă activitate interesantă a fost Eurogame-ul, unde elevii şi profesorii, împărţiţi în echipe de câte patru membri de naţionalităţi diferite, au fost supuşi unui chestionar în vederea evaluării cunoştinţelor despre UE. La acest concurs echipa elevilor din care a făcut parte Gnandt Erik din clasa a XII-a B, a obţinut locul II.

Participarea grupului de la Colegiul Naţional „Doamna Stanca” la Ziua Euroscola a fost posibilă datorită desfăşurării unui proiect pe o temă propusă de administraţia Parlamentului European, proiect derulat cu sprijinul următorilor parteneri: Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare, Direcţia pentru Tineret şi Sport Satu Mare, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Satu Mare, Consiliul Judeţean al Elevilor, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad, filiala Satu Mare şi Asociaţia „Freres Europa”.

La Ziua Euroscola, România a fost reprezentată de următorii elevi: Floriana Mureşan, Smaranda Sabău, Biro Tamas, Alex Blaga, Cristina Borca, Alexandra Ciora, Ruxandra Chiorean, Bogdan Filip, Erik Gnandt, Martina Gnandt, Lorena Govor, Adelina Ile, Larisa Iluţa, Andreea Matus, Floriana Mureşan, Floriana Ţura, Sintia Ţuţuraş, Anişoara Zimbru, Kiss Timea, Daiana Ilcu, Anda Biro, Roxana Bogdan, Ioana Zimbru şi Minodora Lengyel. Elevii au fost însoţiţi de profesorii Monica Sin şi Anişoara Irime.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.