Creatorul român de trandafiri, dr. ing. Ştefan Wagner a venit şi în acest an la Satu Mare pentru a-i învăţa şi pe alţii să iubească „reginele florilor” şi să le transmită măcar o fărâmă din priceperea sa în ceea ce priveşte îngrijirea acestor superbe flori. Aşa cum ne-a obişnuit şi în anii trecuţi, profesorul clujean a susţinut o demonstraţie de tăiere de primăvară a trandafirilor în rozalul de la Serviciului Public de Asistenţă Socială (SPAS) Satu Mare, situat pe strada Ilişeşti, nr. 4. La demonstraţie au participat şi cei doi viceprimari ai municipiului Satu Mare, dr. Radu Roca şi Marcela Papici.
Profesorul Wagneri le-a explicat celor prezenţi că deşi se practică atât tăierile de primăvară cât şi cele de toamnă, cel mai corect este ca acest procedeu să se efectueze primăvara, deoarece trandafirul rănit rezistă mai greu temperaturilor scăzute, specifice lunilor de iarnă.
Ştefan Wagner spune că se începe cu tăierile de curăţire, procedeu prin care se îndepărtează ramurile îmbătrânite care nu fac decât să întârzie într-o oarecare măsură înflorirea trandafirilor.
Profesorul clujean le-a împărtăşit celor prezenţi şi câteva secrete legate de tăierea florilor. Potrivit acestuia dacă trandafirii sunt destinaţi pentru comercializare, ramurile se taie mai scurt deoarece doar aşa se va obţine o ramură tânără cu floare frumoasă în vârf. „Şi mai este ceva, ramurile subţiri se taie mai scurt iar cele groase mai lung. Motivul? Hormonii vegetali care se află în jumătatea superioară a ramurii, primăvara coboară spre bază inhibând dezvoltarea mugurilor. Astfel că, partea aceasta trebuie eliminată”, explică Wagner.