Prin sentinţa definitivă pronunţată în şedinţa din data de 27 martie, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României au achitat-o pe fosta şefă a Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Satu Mare, Mariana Popa în dosarul de luare de mită în care a fost acuzată.
Vă reamintim că Tribunalul Satu Mare a condamnat-o pe fosta şefă a IŞJ la 1 an şi zece luni de închisoare cu executare, iar ulterior, prin sentinţa din 6 iunie 2013, Curtea de Apel Oradea a decis achitarea acesteia, însă decizia judecătorilor a fost atacată cu recurs de către procurori. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au considerat ca fiind nefondat recursul formulat de procurori menţinând soluţia de achitare pentru fosta şefă a IŞJ Satu Mare.
În acelaşi dosar au mai fost judecaţi şi fostul director adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Satu Mare, Ioan Ulici care a fost condamnat de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României la 1 an şi 8 luni de închisoare cu suspendare iar omul de afaceri din Negreşti-Oaş, Vasile Ştrango inculpat în acelaşi dosar de luare de mită a fost condamnat de aceeaşi instanţă la 1 an şi 10 luni de închisoare, tot cu suspendare.
Potrivit rechizitoriul întocmit de către procurori, în cursul lunii decembrie 2009, Ioan Ulici, aflându-se în funcția de director adjunct al DGFP Satu Mare, a pretins de la Vasile Ștrango 3% din contravaloarea lucrărilor achitate de IŞJ Satu Mare firmei acestuia. Banii a fost ceruți pentru ca Ulici să intervină pe lângă Mariana Popa, șefa de la acea vreme a IȘJ Satu Mare, care să achite o parte din contravaloarea unor lucrări de extindere și reabilitare efectuate de firma patronată de Ștrango la una dintre școlile din județ.