Delapidare, evaziune fiscală şi spălare de bani. Percheziţii în şapte judeţe printre care şi în Satu Mare

mascati
Procurorii DIICOT Sălaj împreună cu poliţiştii judiciari sălăjeni şi sprijiniţi de oamenii legii din Cluj au efectuat azi, 28 martie un număr de 33 de percheziţii în Bucureşti dar şi în alte şapte judeţe din ţară, printre care şi în Satu Mare. Oamenii legii au vizat destructurarea unei grupări infracţionale specializată în delapidare, spălare de bani şi evaziune fiscală. Potrivit oamenilor legii prejudiciul cauzat este de 5 milioane de euro. În urma percheziţiilor 25 de suspecţi au fost duşi pentru audieri la sediul DIICOT Sălaj.

Potrivit procuroriilor DIICOT, începând din 2010 pe raza judeţelor Sălaj, Satu Mare, Bihor, Hunedoara, Dolj, Prahova, Constanţa şi municipiul Bucureşti au funcţionat societăţi „fantomă”controlate de către suspecţi. Aceste societăţi comerciale erau înfiinţate pe numele unor persoane cu o condiţie materială precară în scopul deschiderii unor conturi bancare, obţinerii de carduri şi emiterii de facturi fiscale fictive în interesul societăţilor comerciale aparţinând liderilor grupului vizat de oamenii legii.

Procurorii susţin că sumele plătite prin conturi societăţilor „fantomă” erau ridicate în numerar sau de la bancomate imediat după plată şi se reîntorceau în posesia societăţilor cu activitate economică reală, administrate de suspecţi. Aceste sume erau apoi introduse în cadrul societăţilor pe care le administrau cu titlu de „împrumut asociat” sau „creditare firmă” creând astfel aparenţa legalităţii acestor bani. După folosirea societăţilor „fantomă” membrii grupului cesionau părţile sociale către cetăţeni străini, inducând astfel în eroare organele fiscale.

În urma percheziţiilor domiciliare oamenii legii au ridicat facturi fiscale, documente contabile, calculatoare, sume de bani şi ştampile. Prejudiciul cauzat este de 5 milioane de euro, urmând să fie instituite măsuri asiguratorii în vederea recuperării acestor sume. 25 de suspecţi au fost conduşi pentru audieri la sediul DIICOT Sălaj.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.