Din 15 martie devine obligatorie implantarea de cipuri la câini

Microciparea-cainilor
Potrivit unui ordin al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) începând din data de 15 martie microciparea câinilor cu stăpân este obligatorie. Măsura a fost luată ca urmare a numeroaselor incidente petrecute în ultima perioadă cu persoane care au fost muşcate de câinii fără stăpân şi pentru a-i putea sancţiona pe cei care abandonează patrupezii.

Potrivit celor declarate de directorul executiv a DSV Satu Mare. dr. Nicolae Dumuţa, instituţia pe care o conduce are atribuţii doar în ceea ce priveşte verificarea respectării normelor în vigoare, însă microciparea efectivă se face sub patronajul Colegiului Medicilor Veterinari (CMV).

Preşedintele filialei sătmărene a CMV, dr. Cosmin Pop ne-a declarat că pentru a putea efectua microciparea, medicii veterinari trebuie să se înscrie pe site-ul colegiului, să fie cu autorizaţiile la zi, să aibă cititor de cipuri, iar dacă toate aceste condiţii sunt îndeplinite atunci medicul în cauză are dreptul să implanteze microcipurile. „Costurile privind microciparea revin în sarcina proprietarilor de câini. În rândul colegilor se vehiculează sume cuprinse între 30 şi 35 de lei, costuri ce acoperă contravaloarea cipului, operaţia de implantare, carnetul cu serie şi număr care va fi eliberat de medicul veterinar dar şi o taxă pentru întreţinerea soft-ului, deoarece toţi câinii microcipaţi vor fi trecuţi în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân. Despre microcip mai trebuie spus că acesta conţine un cod numeric personalizat al câinelui pe baza căruia va putea fi identificat”, ne-a declarat preşedintele CMV Satu Mare.

Dr. Cosmin Pop spune că aproape toţi medicii veterinari de la nivelul municipiului Satu Mare s-au înregistrat deja în baza de date în vederea obţinerii dreptului de a implanta microcipuri la câini, iar în restul judeţului acoperirea este de aproximativ 70%.

Reprezentanta Asociaţiei de Protecţie a Animalelor „Free Life” Satu Mare, Carmen Frăţilă consideră că microciparea câinilor cu stăpân este o idee bună însă „normele de aplicare nu sunt gândite pentru România ci pentru ţările europene care au o altă viziune asupra acestui fenomen. Această lege are două tăişuri, adică o parte bună şi una proastă. Partea bună este că se va putea ţine sub control abandonul câinilor, deoarece omul nu îşi va mai permite să-şi lase animalul de izbelişte în condiţiile în care poate fi identificat. Partea proastă este că, un om care trăieşte la oraş şi are în curte doi câini, îi va microcipa, însă omul de la ţară puţin probabil că se va prezenta la cabinetul medicului veterinar pentru implantarea unui asemenea microcip. Să nu uităm că microciparea implică nişte costuri, care nu sunt tocmai mici. După câte ştiu eu contravaloarea microcipării este de aproximativ 30 lei. Ei, cu aceşti bani, omul de la ţară îşi plăteşte factura de curent pe o lună. Ne vom confrunta cu amplificarea fenomenului de abandon. Omul de la ţară, pentru a nu fi amendat că nu şi-a microcipat câinele îl va aduce la oraş, unde îl va abandona. Repet, legea este foarte bună dar cu aplicarea stăm mai prost ”, susţine Frăţilă.

Proprietarii de câini au obligaţia să se prezinte cu patrupezii în vederea implantării de microcipuri până la data de 1 ianuarie 2015. În cazul în care câinele nu are microcip implantat după această dată, proprietarul riscă ori să-şi piardă patrupedul, ori să plătească o amendă cuprinsă între 2.000 şi 3.000 de lei.

 

Un Comentariu la "Din 15 martie devine obligatorie implantarea de cipuri la câini"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.