Sorin Oros distins cu „Medalia de onoare” pentru rolul jucat în filmul „Admiral Graf Spee”

sorin-oros
Directorul Teatrului de Nord Satu Mare, actorul Sorin Oros a fost distins cu „Medalia de onoare” în cadrul Galei Premiilor UARF (Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film), eveniment ce a avut loc vineri, 21 martie la Casa de Cultură „Petofi Sandor” din Bucureşti.

Distincţia i-a fost acordată pentru rolul Amiralului Hans Langsdorff din filmul documentar „Admiral Graf Spee”, o producţie ZDF, peliculă regizată de Martin Papirowski în mai-iunie 2008. În cadrul galei organizate de regizorul Ioan Carmazan au fost premiaţi mai mulţi cineaşti, atât din România cât şi din Republica Moldova.

„Filmul pentru care am fost premiat a fost difuzat în urmă cu 2 ani, săptămână de săptămână pe National Geographic. O parte din filmări a fost făcută în Germania, iar o altă parte la Bucureşti. Filmul redă un aspect din timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, ne-a declarat Sorin Oros.

Filmul documentar „Admiral Graf Spee” reface şirul evenimentelor care au dus la distrugerea cuirasatului Graf Spee, mândria flotei navale a lui Adolf Hitler. Deşi de dimensiuni reduse, această navă de război avea o forţă formidabilă, reuşind ca în 1939, în decurs de doar trei luni să scufunde nouă nave de comerţ ale aliaţilor. Spre finalul aceluiaşi an, vasul a fost încolţit în largul coastelor uruguayene de crucişătoarele britanice, hotărâte să-l scufunde. Pentru a nu capitula în faţa duşmanului, căpitanul Hans Langsdorff alege să-şi distrugă vasul. Prin dezvăluirile surprinzătoare oferite în cadrul documentarului de către cercetătorii navali, acest episod fascinant din timpul războiului primeşte o nouă dimensiune în ochii iubitorilor de istorie.

Sorin Oros s-a născut în data de 1 decembrie 1967 la Cluj-Napoca. A absolvit Facultatea de Litere, Departamentul de Teatru, specializarea „Arta Actorului” în 1997. În perioada 2001-2003 a urmat un masterat în specializarea „Arta Actorului”, în cadrul Facultăţii de Litere Cluj-Napoca. De-a lungul carierei sale actoriceşti a jucat într-o serie de piese de teatru dar şi în filme dintre care amintim: „Hârtia va fi albastră”, „Dolina”, „Păcală se întoarce”, „Admiral Graf Spee” şi „Atracţie mondială”. Totodată, a semnat regia mai multor piese de teatru. Sorin Oros s-a afirmat şi în literatură, fiind autorul volumelor „Pamflete” (vol. 1 şi 2) şi „Teatru?”.
În prezent, Sorin Oros este directorul Teatrului de Nord Satu Mare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.