Acad. dr. Virgil Enătescu – „Personalitate şi performanţă la Satu Mare”

virgil-enatescuvirgil-enatescu1virgil-enatescu2 virgil-enatescu3 virgil-enatescu4 virgil-enatescu6
Colegi şi prieteni ai academicianului dr. Virgil Enătescu au trecut azi, 25 martie pragul Muzeului Judeţean Satu Mare pentru a participa la vernisajul expoziţiei dedicate activităţii de o viaţă al cunoscutului om de ştiinţă şi cultură sătmărean.

Prezent la eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare a recunoscut că se simte copleşit de personalitatea academicianului Virgil Enătescu, catalogându-l ca fiind „o adevărată personalitate care a reuşit să se remarce atât pe plan naţional cât şi pe plan internaţional. Este un cunoscut psihiatru, om de ştiinţă şi nu în ultimul rând, un remarcabil prozator. Uitându-mă în jur mă întreb cum de poate un om, într-o singură viaţă, să realizeze atât de multe şi să aibă atâtea idei câte a avut şi continuă să mai aibă academicianul Virgil Enătescu?”.

După cuvântul de deschidere rostit de şeful CJ, omul de ştiinţă Virgil Enătescu a vorbit despre drumul care duce la performanţă într-un domeniu care, prin anii ’70-80’ al veacului trecut, nu era privit cu ochi prea buni de către regimul de la acea vreme.

Intitulată „Personalitate şi performanţă la Satu Mare”, expoziţia reuneşte brevete de invenţie, o impresionantă colecţie de lucrări ştiinţifice proprii sau realizate în colaborare cu alţi specialişti din ţară sau străinătate, dar şi o parte din aparatura construită pe baza propriilor cercetări folosite de renumitul medic, la diagnosticarea şi studierea comportamentului uman.

Acad. dr. Virgil Enătescu s-a născut pe data de 11 noiembrie 1940 la Braşov. Liceul la terminat în 1957 la Liceul „Emanoil Gojdu” din Oradea după care s-a înscris la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca pe care a absolvit-o în 1964. Virgil Enătescu este doctor în ştiinţe medicale şi antropologie culturală. Primul doctorat, cel în ştiinţe medicale îl susţine în 1977 la Institutul de Medicină şi Farmacie Timişoara iar al doilea doctorat (cel în antropologie culturală) la Academia Română. Este posesorul a opt brevete de invenţie şi două certificate de inovator. De-a lungul carierei sale a efectuat cercetări în domenii precum: psihiatrie, cibernetică, informatică, inteligenţa artificială, ştiinţe cognitive, antropologie, psihoterapie, etc. A participat la peste 140 de conferinţe ştiinţifice internaţionale.

De asemenea, este autorul mai multor lucrări ştiinţifice dar şi în domeniul literaturii. Este membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din România, dar şi în numeroase asociaţii şi societăţi ştiinţifice de pe toate meridianele lumii, iar ca o recunoaştere a contribuţiei sale la dezvoltarea ştiinţei, americanii l-au inclus în rândul celor 500 de genii ale contemporaneităţii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.