„Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei”, marcată şi la Satu Mare

tbc-SATU-MARE
Potrivit statisticilor din ultimii ani, incidenţa tuberculozei pulmonare este în scădere în judeţul Satu Mare. În ceea ce priveşte România, ţara noastră se menţine în continuare în „topul negativ” al ţărilor din Europa în ceea ce priveşte răspândirea acestei boli.

În cursul zilei de azi, 24 martie, cu ocazia „Zilei Mondiale de Luptă împotriva Tuberculozei”, conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie din Satu Mare a organizat o conferinţă de presă la care au partcipat: primarul municipiului, reşedinţă de judeţ, dr. Dorel Coica, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), dr. Dorina Dragoş-Guran, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Georgeta Pop, preşedintele Colegiului Medicilor Satu Mare, dr. Călin Bumbuluţ, şeful de cabinet al preşedintelui Consiliului Judeţean, Claudiu Sulea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean, Constantin Demian dar şi cadre medicale de la instituţia organizatoare. În cadrul întâlnirii cu presa au fost prezentate în mare parte date statistice raportate la nivel naţional, dar şi câteva care vizează judeţul nostru.

În luarea de cuvânt managerul Spitalului de Pneumoftiziologie, dr. Ioan Sergiu i-a mulţumit edilului municipiului, reşedinţă de judeţ pentru ajutorul financiar acordat anul trecut (2013) din bugetul local în vederea achiziţionării unui aparat Doppler performant, care ajută la diagnosticarea precoce a tuberculozei pulmonare. De asemenea, primarul Dorel Coica a dat asigurări că activitatea Spitalului de Pneumoftiziologie va fi susţinută şi în continuare de Primărie şi de către Consiliul Local Satu Mare.

În prezentarea sa, dr. Ioan Sergiu a subliniat faptul că, deşi incidenţa tuberculozei în judeţ a scăzut semnificativ în ultimii ani, această boală mai creează probleme în special în mediul rural. Potrivit datelor statistice, anul trecut, incidenţa TBC la nivel de judeţ era de 81 la 100.000 de locuitori, ceea ce reprezintă o scădere semnificativă faţă de 2004, când la nivel de judeţ erau înregistraţi aproximativ 160 de bolnavi, raportat la 100.000 de locuitori.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.