Judeţul Satu Mare are oficial stemă

cjsm-stema
Stema judeţului Satu Mare a fost aprobată de Guvernul României, astfel încât, de acum încolo toate documentele oficiale dar şi inscripţiile de pe sediile firmelor subordonate Consiliului Judeţean (CJ) vor avea şi simbolul judeţului.

Stema a fost prezentată în cadrul unei conferinţe de presă susţinute azi, 24 martie în sala mică de şedinţe a Palatului Administrativ de către preşedintele CJ, Adrian Ştef şi de cei doi vicepreşedinţi, Mircea Govor şi Rudolf Riedl.

Potrivit celor declarate de Adrian Ştef, aprobarea stemei judeţului a întârziat atât de mult din cauza hăţişului birocratic „dar în sfârşit avem stema aprobată. Sunt foarte mândru că am rezolvat această problemă. De multe ori era neplăcut faptul că la diferitele întâlniri pe care le aveam apărea doar stema municipiului Satu Mare şi de multe ori eram confundaţi cu municipiul”.

Vicepreşedintele Mircea Govor, prezent la conferinţa de presă de azi, a declarat că „este un moment foarte important pentru judeţul Satu Mare. Sunt mândru şi mă bucur că în mandatul nostru, în cel al domnului preşedinte Ştef, al meu şi al domnului vicepreşedinte Rudolf Riedl, avem această realizare. Mulţumesc pentru munca depusă colegilor mei de la CJ şi nu în ultimul rând primului ministru Victor Ponta că a semnat această hotărâre de Guvern”.

Stema judeţului Satu Mare se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite. Aceasta prezintă patru câmpuri şi un ecuson central. În partea superioară, în dreapta, în câmp roşu, se află un cerb de argint, iar în stânga, în câmp albastru, se află un măr cu poame, totul de aur. În partea inferioară, în dreapta, în câmp albastru, se află spice de grâu de aur, iar în stânga, în câmp roşu, se află un strugure cu o frunză de viţă-de-vie, totul de argint. În interiorul scutului, în ecusonul central, în câmp auriu, se află o cetate de culoare roşie.
Figurile heraldice din cele patru câmpuri ale scutului transpun simbolic bogăţiile naturale ale judeţului şi ocupaţiile locuitorilor acestuia. Astfel, cerbul de argint este un element de acţiune şi reprezintă cutezanţa, măreţia, îndrăzneala. Mărul este considerat pom al vieţii şi reprezintă rodul, împlinirea; coroana pătrată semnifică echilibru prin cele patru elemente: apă, pământ, aer, foc. Spicele reprezintă bogăţia holdei, tradiţia, câmpiile întinse ale judeţului. Strugurele semnifică bogăţia viticolă a zonei iar vinul reprezintă sacralitatea acestuia. Turnul, ca element stilizat al unei cetăţi, simbolizează rădăcinile istorice ale judeţului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.