Fosta şefă a Biroului Vamal Halmeu, Nicoleta Dobrescu a ajuns în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Satu Mare după ce a fost condamnată definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 2 ani şi şase luni de închisoare cu executare. Dobrescu se face vinovată că şi-a cumpărat funcţia de şefă a Vămii Halmeu, plătind 130.000 de euro, bani strânşi de la cămătari şi traficanţii de ţigări. Apoi, când i s-au mai solicitat alţi 300.000 de euro pentru a fi repusă în funcţie, aceasta a denunţat cazul. Pronunţarea în acest dosar a avut loc vineri, 21 martie.
În acelaşi dosar a fost condamnat şi Florin Feher, care are de ispăşit 2 ani şi şase luni cu executare. Şi acesta a fost încarcerat în arestul IPJ. Potrivit instanţei, atât Dobrescu cât şi Feher se fac vinovaţi de complicitate la cumpărare de influenţă.
Totodată, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale l-au dus în arestul IPJ şi pe sătmăreanul Ioan Romeo Niţu, condamnat în acelaşi dosar la 2 ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la cumpărare de influenţă. Mandatele de arestare au fost emise de magistraţii Tribunalului Satu Mare în urma deciziei finale pronunţate vineri, 21 martie de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În acelaşi dosar au mai fost cercetaţi şi Ion Savu, care a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, respectiv omul de afaceri clujean, Liviu Florian, care va avea de ispăşit o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni. În urma deciziei de vineri, pedepsele iniţiale ai celor cinci inculpaţi în acest dosar au fost reduse considerabil.
Detalii cu privire la dosarul şpăgilor de la Halmeu găsiţi în articolul publicat sâmbătă, 22 martie de către Sătmăreanul: http://www.satmareanul.net/2014/03/22/pedepse-mai-usoare-pentru-inculpatii-din-dosarul-spagilor-de-la-vama-halmeu/
Conform procedurilor legale condamnaţii vor rămâne în arestul IPJ Satu Mare până când manadatele de executare a pedepselor vor ajunge la Poliţie, după care aceştia vor fi transferaţi la penitenciar. Acolo, condamnaţii vor sta în carantină 21 de zile, la fel ca fiecare nou deţinut care ajunge la penitenciar, urmând ca în cel mult o lună, o comisie să stabilească regimul de executare a pedepselor în care aceştia vor fi încadraţi. Totodată, comisia va decide şi penitenciarul unde aceştia îşi vor ispăşi condamnările.