Pedepse mai uşoare pentru inculpaţii din dosarul şpăgilor de la Vama Halmeu

nicoleta_dobrescu
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a redus considerabil pedepsele celor cinci inculpaţi din dosarul şpăgilor de la Vama Halmeu. Astfel, fosta şefă a Biroului Vamal Halmeu, Nicoleta Dobrescu dar şi Florin Feher, Romeo Niţu şi Ion Savu vor avea de executat pedepse de 2 ani şi şase luni de închisoare, iar omul de afaceri clujean, Florian Liviu va sta după gratii 3 ani şi şase luni. Pronunţarea în acest dosar (3043/83/2011) a avut loc vineri, 21 martie.
Potrivit instanţei, Liviu Florian se face vinovat de faptul că în septembrie 2009 a pretins şi primit de la Nicoleta Dobrescu, la acea vreme inspector vamal în cadrul Biroului Vamal Halmeu, 130.000 de euro promiţându-i acesteia că va interveni pe lângă şeful de la acea vreme al Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), şi vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) Radu Traian Mărginean, pentru a-l determina pe acesta să o delege în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu.
Banii au ajuns la Liviu Florian în mai multe tranşe prin intermediul lui Ion Savu. Procurorii DNA au demonstrat în instanţă că, pentru a strânge banii, Nicoleta Dobrescu a fost ajutată de către sătmărenii Romeo Niţu şi Florin Feher. Banii proveneau de la cămătari şi de la traficanţii de ţigări. În data de 23 septembrie 2009, Liviu Florian, prin intermediul lui Eugeniu Petrescu i-a intermediat Nicoletei Dobrescu o întâlnire cu Mărginean, în urma căreia aceasta a fost delegată la conducerea Biroului Vamal Halmeu. Nicoleta Dobrescu a ocupat acea funcţie până pe data de 24 februarie 2010.
După încetarea delegării, în primăvara lui 2010, Liviu Florian a cerut alţi bani, de această dată 300.000 de euro, promiţându-i acesteia că prin influenţa pe care îl are asupra şefului ANV îl va determina pe Mărginean să o numească din nou în aceeaşi funcţie. Procurorii DNA susţineau la acea vreme că mita pentru şefia Vămii Halmeu a fost solicitată „în numele şi pentru un partid politic”.
Pedepsele celor implicaţi în dosarul „Mită la Vama Halmeu” au fost reduse treptat. Vă reamintim că în prima fază, la instanţa de fond, Tribunalul Satu Mare la condamnat pe Liviu Florian la 7 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Aceeaşi instanţă a condamnat-o pe Nicoleta Dobrescu la 4 ani şi şase luni de închisoare, iar pe Florin Feher şi Romeo Niţu la 4 ani şi trei luni cu executare. Ion Savu a primit la Satu Mare pedeapsa de 3 ani şi nouă luni. Magistraţii Curţii de Apel Oradea au redus pedeapsa lui Florian de la 7 la 5 ani, iar pe cea a Nicoletei Dobrescu de la 4 ani şi şase luni, la 3 ani şi şase luni. Totodată, au fost reduse şi pedepsele lui Florin Feher şi Romeo Niţu la 3 ani şi şase luni, în timp ce Ion Savu a primit al Oradea 3 ani.
Ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justie a redus şi mai mult pedepsele acestora. Astfel, Liviu Florian a rămas cu 3 ani şi şase luni, în timp ce Nicoleta Dobrescu, Florin Feher, Ion Savu şi Romeo Niţu au fost condamnaţi la 2 ani şi şase luni de închisoare cu executare.

Un Comentariu la "Pedepse mai uşoare pentru inculpaţii din dosarul şpăgilor de la Vama Halmeu"

  1. Pingback: Fosta şefă a Vămii Halmeu, Nicoleta Dobrescu, a fost dusă în arestul IPJ Satu Mare | Satmareanul – ziar online de Satu Mare

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.