„Cele trei ceasuri rele ale zilei de marţi”, demonstrate de studiile Poliției Satu Mare

accident-sange
Dintr-o analiză publicată recent, intitulată „Evoluţia evenimentelor rutiere grave produse în judeţul Satu Mare în ultimii 10 ani – studiu sociologic”, de către specialiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Satu Mare, reiese că marţi şi duminică sunt zilele cu cele mai multe accidente de circulaţie mortale în judeţul nostru.

Potrivit sociologului din cadrul instituţiei, Felicia Hrihorişan, ofiţerul care a lucrat la elaborarea studiului mai sus amintit, principala cauză care duce la producerea acestor tragedii este viteza excesivă. Totodată, studiul arată că în 60% din cazuri, victimele sunt găsite vinovate de producerea accidentelor în care au fost implicate.
Astfel, se pare că poveştile cu „cele trei ceasuri rele ale zilei de marţi” au şi un sâmbure de adevăr. Din studiul întocmit de specialiştii din cadrul IPJ Satu Mare reiese că în perioada 2009-2012, cele mai multe accidente mortale au avut loc în zilele de marţi, în principal în intervalul orar 16.00-20.00. Din statisticile instituţiei reiese că în perioada mai sus menţionată un număr de 27 de accidente mortale au avut loc în zilele de marţi. Pe locul secund al acestui clasament macabru se află zilele de duminică, când, pentru aceeaşi prerioadă de referinţă au fost înregistrate nu mai puţin de 25 de accidente mortale.

Cele mai puţine evenimente rutiere cu morţi au avut loc în zilele de luni (12 în patru ani), respectiv în cele de miercuri şi joi (cu câte 15 evenimente rutiere înregistrate în perioada 2009-2012).

Potrivit studiului IPJ, cele mai multe accidente rutiere au loc în lunile august şi decembrie. O posibilă explicaţie a frecvenţei mari a accidentelor pe timp de vară este aceea a intensificării circulaţiei, susţin specialiştii. Totodată, lunile iulie-august sunt şi perioadele de vacanţe şi concedii. În schimb, cele mai puţine accidente de circulaţie mortale au aloc în luna februarie.

Cercetarea efectuată de specialişti a fost extinsă pe o perioadă de 10 ani (2003-2012), iar rezultatele obţinute ne relevă o realitate cutremurătoare. În perioada analizată au avut loc 2.256 de accidente rutiere, dintre care 1.184 au fost evenimente grave, cu victime. În urma acestor accidente şi-au pierdut viaţa nu mai puţin de 394 de persoane.
În ceea ce priveşte anul 2013, au fost înregistrate 292 de accidente rutiere, soldate cu 358 de victime dintre care 30 şi-au pierdut viaţa, 157 au fost grav rănite iar 26 au scăpat cu leziuni uşoare. În urma neregulilor constatate de către poliţiştii rutieri, aceştia au aplicat anul trecut amenzi în valoare totală de 6.872.470 de lei.

Cele mai multe accidente mortale au avut loc în localităţile rurale, în principal, şi în afara acestora, aproximativ 70% dintre evenimentele rutiere soldate cu decese producându-se în aceste zone. În ceea ce priveşte zonele urbane, cele mai multe accidente (între 2006-2012) au avut loc în Carei (20), Ardud (9), Livada (8), Negreşti-Oaş (6) şi Tăşnad (5). În municipiul, reşedinţă de judeţ în fiecare an au fost constatate între 3 şi 7 accidente mortale.

Zonele considerate de poliţişti ca fiind cu probleme, având în vedere frecvenţa mare a accidentelor rutiere mortale sunt: DN 19, DN 19A, municipiul Satu Mare (în special intrările în oraş), respectiv municipiul Carei.

Din acelaşi studiu reiese că portul centurii de siguranţă diminuează cu 40-50% riscul de deces în cazul unor accidente grave pentru persoanele care stau în faţă şi cu 25-75% pentru cei care ocupă locurile din spate. De reţinut este faptul că scaunele speciale pentru copii scad riscul de deces până la 70% al micuţilor în cazul unui impact puternic, susţin specialiştii IPJ Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.