Conducerea Partidului Popular Maghiar din Transilvania acuză Muzeul Judeţean Satu Mare

Zatyko-Gyula
Reprezentanţii Organizaţiei Judeţene a Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PMPT) Satu Mare susţin că, conducerea Muzeului Judeţean le-a interzis desfăşurarea unui eveniment cultural ce urma să aibă loc sâmbătă, 15 martie. Mai mult decât atât, cei de la PPMT văd o „decizie politică” în spatele acestei măsuri dar acuză şi autorităţile locale că ar fi obstrucţionat desfăşurarea evenimentului care urma să fie organizat în sala festivă a muzeului.
Pentru a-şi prezenta poziţia cu privire la cele întâmplate sâmbătă la muzeu, vicepreşedintele de la nivel naţional al PPMT, Zatyko Gyula împreună cu Veres-Kupan Eniko din partea Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), au susţinut azi, 17 martie o conferinţă de presă.

Potrivit opiniei exprimate de Zatyko Gyula „ceea ce s-a întâmplat aici este o pată ruşinoasă pentru autorităţi. Avem factură, am plătit şi nu înţelegem din ce motive am fost respinşi. Mai mult decât atât, au pus jandarmi în faţa intrării ca să ne obstrucţioneze accesul. Jandarmii apără o instituţie în faţa cetăţenilor care plătesc impozite. Unde am ajuns? Unii au voie să intre cu husarii în oraş, alţii nu? Nu se poate face diferenţiere, deoarece dacă se face diferenţiere este deja vorba de abuz de putere. Ceea ce s-a întâmplat în Satu Mare se cheamă lipsă de libertate. De „Ziua maghiarilor de pretutindeni” o parte a comunităţii nu a putut sărbători”.

Directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, Liviu Marta spune că „noi am anunţat jandarmii că la muzeu trebuia să aibă loc un eveniment care a fost ulterior anulat şi să fie mai atenţi. Noi avem acolo obiecte de patrimoniu de o valoare extraordinară şi nu putem să lăsăm pe oricine să intre în instituţie. Jandarmii nu au stat la intrarea în muzeu, pur şi simplu au patrulat pe acolo. Eu am paznic la muzeu, nu a fost nevoie şi de prezenţa jandarmilor. Dar fiind o problemă mai sensibilă, noi am anunţat şi Jandarmeria”.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Satu Mare, Camelia Lucuţ ne-a declarat că „nu jandarmii au fost acolo. Jandarmii nici măcar nu au fost în zonă”.

Liderul PPMT spune că sala a fost închiriată pentru o expoziţie de instrumente muzicale tradiţionale ce urma a fi susţinută de un artist din Ungaria, Birinyi Jozsef şi că s-a plătit suma de 300 de lei, contravaloarea chiriei. Sala a fost închiriată, potrivit acestuia de către Asociaţia „Sfântul Ladislau”, cea care a organizat evenimentul de sâmbătă.
Dar declaraţia acestuia are şi o parte mai ciudată care până la urmă a condus la izbucnirea acestui conflict în urma căruia conducerea Muzeului Judeţean a hotărât să anuleze evenimentul programat pentru ziua de sâmbătă. Deşi sala a fost închiriată de Asociaţia „Sfântul Ladislau” la faţa locului au ajuns şi câţiva reprezentanţi ai PPMT Satu Mare care făceau nişte măsurători în sală. „E adevărat că am făcut măsurători pentru un banner care conţine însemnele partidului dar nici nu vroiam să punem acel banner. Iar când directorul adjunct Szocs Peter a văzut banner-ul s-a înroşit la faţă şi a început să ţipe. Bine că nu a făcut atac cerebral. Eu eram în drum spre Satu Mare când am fost anunţat că s-a interzis desfăşurarea evenimentului”, susţine Zatyko.

Directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, Liviu Marta spune că „pe parcursul zilei de 14 martie am fost informat că natura evenimentului care urmează să fie organizat în sala muzeului este altul decât acela pentru care a fost cerut, atât în ce priveşte conţinutul, cât şi în ceea ce priveşte susţinătorul său. În concret, la sediul muzeului în loc să fie aduse pentru expunere instrumente tradiţionale, respectiv să fie solicitate materiale-suport pentru expoziţia propusă a fost adus un banner ce conţinea însemnele Partidului Popular Maghiar şi nu a asociaţiei ce a solicitat închirierea spaţiului. Având în vedere că evenimentul urma să fie susţinut de o altă organizaţie decât cea care a solicitat închirierea, conducerea muzeului a decis anularea evenimentului, decizie comunicată prin e-mail în data de 14 martie. Ca dovadă că Asociaţia „Szent Laszlo” a fost utilizată pentru a masca o acţiune politică este faptul că în dimineaţa zilei de 15 martie când s-a reuşit contactarea telefonică ai celor de la asociaţie, aceştia au transmis mai departe decizia noastră către conducerea PPMT. Acesta din urmă, prin vocea vicepreşedintelui s-a simţit lezat şi a solicitat să revenim asupra deciziei noastre, confirmându-ne astfel caracterul politic al evenimentului, diferit de acela expoziţional, pentru care am fost solicitaţi”, a declarat Liviu Marta.

Totodată, Zatyko susţine că, deşi PPMT a depus cerere pentru spaţiul de la bustul lui Petofi Sandor în vederea desfăşurării evenimentelor de sâmbătă, UDMR a fost cel care a organizat în acel spaţiu manifestări legate de „Ziua maghiarilor de pretutindeni”. „Noi a trebuit să mergem într-un alt loc. În cursul zilei de sâmbătă am fost nevoiţi să sărbătorim în Grădina Romei”, a declarat Zatyko.

În ceea ce priveşte acest aspect, preşedintele Organizaţiei Municipale a UDMR Satu Mare, deputatul Kereskenyi Gabor ne-a declarat că „noi în fiecare an, chiar în prima zi de lucru după Anul Nou înregistrăm cererea pentru organizarea evenimentelor din data de 15 martie de la bustul lui Petofi Sandor. Deci, fără discuţie, am înregistrat această cerere înaintea dânşilor. Se vede că sunt nişte frustraţi care tot vor să iasă în evidenţă cu câte ceva. Sunt srijiniţi financiar atât din România cât şi din Ungaria, cu scopul de a slăbi UDMR. Dar asta nu vor reuşi niciodată”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.