Concurs de vinuri la Beltiug

beltiug1beltiug2beltiug3
Comuna Beltiug a găzduit sâmbătă, 15 martie o nouă ediţie a concursului de vinuri locale. În competiţie au fost înscrise atât vinuri albe, cât şi roşii de o calitate care a făcut foarte grea misiunea comisiei de jurizare.

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Podgorenilor “Sfântul Orban” din Beltiug, Primăria şi Consiliul Local Beltiug, respectiv Consiliul Judeţean (CJ) Satu Mare. Prezent la eveniment, preşedintele CJ, Adrian Ştef i-a felicitat pe viticultorii din localitate pentru munca depusă.

Viticultura din zona Beltiugului se bucură de un trecut multisecular, aşa cum o atestă izvoarele scrise, istoria acestei îndeletniciri începând conform unei legende în anul 1085. Pornind pe firul celor povestite de cei din vechime, în timpul unei bătălii crâncene a regelui Ladislau I al Ungariei cu pecenegii, acesta şi-a tras sufletul la marginea aşezării de acum, unde soldaţii i-au adus dovleac umplut cu vin regelui ostenit, care i-a întrebat în glumă ce fel de dovleac e, şi de aici îşi are originea numele Beltiug (în limba maghiară Béltek – „bél” = miez, conţinut, „tek” – varietate lingvistică a cuvântului „tök” = dovleac).

Potrivit istoricilor, în 1723 contele Károlyi Sándor a cumpărat întregul domeniu de la familia Prépostváry. În 1730, la sfatul contelui, Beltiugul a fost colonizat cu şvabi, unde li se dau terenuri viticole pentru care nu au trebuit să plătească dijmă timp de 2 ani.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.