SERI POZITIVE – „Adolescenţa între vis şi realitate”

Adolescenta
„Adolescența între vis și realitate” este tema celei de-a II-a întâlniri din această lună (martie) în cadrul proiectului „Seri Pozitive”, eveniment ce va avea loc în data de 25 martie. Întâlnirea se va desfăşura la sediul Asociaţiei Consult Scolari, de pe strada Aurel Vlaicu, nr. 151, în intervalul orar 18.00-20.00. Invitatul serii este psihologul şi psihoterapeutul, Nicoleta Mihali.

Adolescența este o paletă de sentimente, imagini și trăiri cu care omul se joacă la un moment dat al vieții și care uneori poate fi atât de frumoasă încât unii mai stau o zi, o lună, un an, adolescenți doar pentru a mai simți o dată emoțiile vârstei.

Sunt Nicoleta Mihali, psiholog și psihoterapeut adlerian, fascinată de copii, de universul lor și de metamorfoza transformărilor adolescentine.

Știu că fiecare vârstă are farmecul şi splendoarea ei, dar cea a adolescenţei este cunoscută ca fiind vârsta de aur, a marilor elanuri, momentul în care „laboratorul” personalităţii creează cunoaşterea de sine, autodescoperirea şi autovalorizarea.

Totodată, adolescența este considerată vârsta crizelor și a nesiguranţei, a insatisfacţiei și a dramelor, a viselor „neîmplinite”, a iubirilor „imposibile” şi a relaţiilor „dezastruoase”.
Adolescenții se simt neînţeleşi, confuzi, vinovaţi, inferiori/ superiori, şi uneori sunt incapabili să facă faţă schimbărilor prin care trec.

Ei își doresc să fie apreciaţi şi valorizaţi, să li se acorde încredere, să fie consultaţi în problemele care îi privesc, şi să se ţină cont de opiniile şi de alegerile lor.

De aceea, este esenţial să luăm în considerare ce spunea A. Adler „Permiteţi copiilor voştri să audă şi să vadă aspectele negative ale lumii în timp ce simt încă siguranţa influenţei parentale. Cu alte cuvinte învăţaţi-l pe copilul vostru să aibă grijă de el însuşi”.

Rolul părinților este acela de a oferi suport constant adolescentului, de a veghea la menținerea și modelarea comportamentului acestuia, cu multă răbdare și având ca ghid Cei 4 „C” cruciali (despre care vorbeau Betty Lew Lou Bettner şi Amy Lew în „De ce are nevoie un copil pentru a reuși”) – Conectare, Capabilitate, A Conta, Curaj.

Conectivitatea ajută adolescenții să știe că nu sunt singuri, că ceilalți sunt lângă ei dacă au nevoie. Să se simtă capabili, îi ajută să se simtă în control, că pot face ceva să se ajute pe ei şi pe cei din jur.  Știind că ei contează, pot realiza ceva și știu că e importantă contribuția lor. Iar … Curajul este esențial pentru încercările care îi așteaptă în societate.
Înscrierile pentru întâlnirea din data de 25 martie se pot face la adresa: http://schimbarepozitiva.ro/adolescen-a-ntre-vis-i-realitate/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.