Să fi avut Jules Verne dreptate?

pamant-apa
Ringwoodit-ul, un mineral extrem de rar descoperit de cercetătorii canadieni lansează ipoteză destul de interesantă, potrivit căreia, sub scoarţa terestră se află un rezervor uriaş de apă, care ar putea fi mai vast decât apa tuturor oceanelor de pe planetă. Scenariul pare inspirat din romanul lui Jules Verne (1828-1905) „O călătorie spre centrul Pământului”, în care scriitorul spune că interiorul planetei noastre ascunde un ocean uriaş.

Potrivit cercetătorilor canadieni, ideea romancierului francez nici nu ar fi chiar atât de fantezistă şi că apa s-ar afla la o adâncime de 400-600 km.

Geologii susţin că ringwoodit-ul se află între straturile superioare şi inferioare ale mantalei terestre şi că ar conţine 1,5% molecule de apă. Acest fapt demonstrează, potrivit cercetătorului canadian Graham Pearson, faptul că există zone umede în adâncul pământului. Mai mult decât atât, acesta susţine că între mantaua superioară şi cea inferioară există mai multă apă decât în toate oceanele planetei.

Până acum ringwoodit-ul a fost descoperit doar în meteoriţi. Cu totul întâmplător, o bucată de ringwood-it a fost găsită în 2008 într-un râu din Matto Grosso (Brazilia) de câţiva amatori care căutau diamante. Fragmentul de mineral ajunsese la suprafaţă, probabil în urma unei erupţii vulcanice.

Câţiva cercetători nu sunt de aceeaşi părere cu Pearson. Spre exemplu, Hans Keppler, de la Universitatea din Bayreuth, spune că apa din mantaua terestră ar putea exista doar sub formă moleculară, nu neapărat ca un vast rezervor subteran.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.