Potrivit unei poveşti stranii relatate într-o veche cronică scrisă înainte de Primul Război Mondial, ţăranii din Dobrogea foloseau nişte tuneluri subterane pentru a-şi duce oile în Turcia şi Asia Mică.
La acea vreme, negoţul cu oi era înfloritor însă dobrogenii îşi duceau animalele nu cu vasele în Imperiul Otoman ci prin tuneluri construite cu mii de ani în urmă, susţin oamenii locului, sub Marea Neagră.
În cronica veche de peste 100 de ani se vorbeşte despre faptul că din sudul Dobrogei actuale şi din Cadrilaterul românesc pornesc două tuneluri subterane care traversează Marea Neagră. Nu ştie nimeni care a fost scopul construirii acestor tuneluri, dar se spune că intrările în galeriile subterane au fost astupate în timpul „Marelui Război” şi că au fost păzite cu străşnicie şi în timpul regimului comunist.
Soldaţii care în anii ’80 lucrau la Canalul Dunăre-Marea Neagră din pură întâmplare au descoperit şi o altă intrare în aceste tuneluri, dintr-un cimitir. De asemenea, se spune că muncitorii ar fi folosit aceste tuneluri pentru a trece în mod regulat în Bulgaria.