Cercetătorii au inventat o mănuşă specială care va putea înlocui vechile aparate pacemaker implantate bolnavilor de inimă. Oamenii de ştiinţă susţin că această membrană electronică va putea asigura activitatea regulată a inimii, pe o perioadă nedeterminată.
Membrana inventată de cercetători conţine senzori şi electrozi care monitorizează activitatea inimii, iar în caz de oprire a acesteia, electrozii pot pot genera un şoc electric pentru a reporni cordul. Oamenii de ştiinţă au folosit această membrană pe o inimă de iepure, care a funcţionat în afara corpului, într-o soluţie cu nutrienţi şi oxigen. Potrivit acestora mănuşa va fi mult mai eficientă decât pacemaker-urile obişnuite, deoarece aceasta se va mula pe inima pacientului şi va putea fi realizată la comandă.
Medicii spun că în cazul unor aritmii mănuşa va putea genera şocuri electrice în urma cărora se va restabili ritmul cardiac. Specialiştii spun că acest dispozitiv este de fapt un pericard (membrana care înveleşte inima), fiind foarte asemănător cu acesta.